eRoditelj

Početna » Ishrana » Orašasti plodovi kao zamena za grickalice

Orašasti plodovi kao zamena za grickalice

Orašasti plodovi su bogat izvor proteina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Bogati su antioksidantima i podstiču dečiji imuni sistem. Takođe sadrže zdrave masti i vlakna . Orašasti plodovi su bogati mono nezasićenim mastima, kao i omega 3 masnim kiselinama. Pomažu u smanjenju bolesti srca. Budući da su dobar izvor vitamina E, održavaju kožu zdravom i sjajnom. Takođe pomažu u održavanju normalne telesne težine.

 Bademi, orasi, pistaći, lešnici i kikiriki spadaju u orašaste plodove koje imaju mnoge zdravstvene benefite zbog kojih se preporučuju deci i odraslima, kao zdrave grickalice. Šaka orašastih plodova, odnosno pet-šest celih badema ili oraha, može se dati deci  u uzrastu od jedne do četiri godine. Sirovi ili suvi orašasti plodovi, prženi i neslani, najzdravija su opcija. Izbegavajte kikiriki pržen na ulju, jer se njegovom obradom na visokim temperaturama gube neka njegova pozitivna svojstva. Kikiriki je inače, mahunarka, ali se zbog sličnih hranljivih materija svrstava u red orašastih plodova.

Redovno korišćenje orašastih plodova u ishrani, pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, kao i krvnog pritiska kod deteta, smanjuje rizik od dijabetesa i pomaže u održavanju redovnih navika creva i zdravlja kostiju.

Po završetku prve godine, kada dete počinje da hoda i obavlja druge fizičke aktivnosti, orašasti plodovi se mogu davati u obliku paste da bi se izbegao rizik od gušenja. Bademe treba namočiti u mleku preko noći, ujutru ih oljuštiti, dobro samleti i dati detetu. Treba izbegavati orašaste plodove sa dodatkom šećera ili soli.

Orašasti plodovi mogu se davati deci u sledećim oblicima:

 

  1. Orašasti plodovi se mogu kombinovati sa medom.
  2. Prženi ili pečeni orašasti plodovi mogu se dodati u kolače.
  3. Pečeni orašasti plodovi mogu se dodati salatama.
  4. Prženi orašasti plodovi sa sladoledom od vanile ili sa jogurtom
  5. Pasta od orašastih plodova može se dodati povrću.
  6. Namaz od orašastih plodova može se koristiti na tostu ili za punjenje sendviča.
  7. Orašaste plodove možete dodati i u smutije sa raznim voćem ili svežim povrćem
  8. Oljušteni i sitno seckani orašasti plodovi  mogu se dodati mlečnoj kukuruznoj kaši, pahuljicama, musliju ili bilo kojoj žitarici za doručak.

Orašasti plodovi kod dece stvaraju imunitet, ali s druge strane deca mogu da razviju i alergije na orašaste plodove.  Samo 2% dece je genetski predisponirano na alergije na orašaste plodove. Kod takve dece se usled konzumacije oraha može javiti ekcem, osip, povraćanje, curenje nosa, oticanje usana i lica, svrab očiju, a alergijska reakcija na kikiriki  može se kretati od manje iritacije do reakcije opasne po život zvane anafilaksija. Preporučuje se da se obratite svom pedijatru ukoliko primetite neke neželjene reakcije nakon konzumacije orašastih plodova.

Orašasti plodovi su posebno hranljivi za decu, jer su bogati osnovnim hranljivim sastojcima koji su deci potrebni za pravilan rast i razvoj. Uvodjenje zdrave hrane, u ovom slučaju orašastih plodova, za malu decu je veoma važno jer su navike stečene u najranijem uzrastu mogu zadržati.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *