eRoditelj

Početna » Ishrana » 7 razloga zbog kojih MORATE da jedete crne masline

7 razloga zbog kojih MORATE da jedete crne masline

Evo 7 sjajnih razloga da redovno konzumirate crne masline

Kardiovaskularne prednosti

Kada slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvni sudovi su oštećeni, a masnoće se nakupljaju u arterijama, što može dovesti do srčanog udara. Hranljive materije antioksidansa u crnim maslinama sprečavaju ovu oksidaciju holesterola, pomažući u sprečavanju bolesti srca. Masline sadrže masti, ali to je zdrave mononezasićena vrsta masti za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od ateroskleroze i povećava dobar holesterol.

Prevencija raka

Crne masline su odličan izvor vitamina E koji ima sjajnu sposobnost da neutrališe slobodne radikale u telesnoj masti. Naročito kada se radi sa stabilnim mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama, vitamin E može učiniti ćelijske procese sigurnijim. Kada takvi procesi kao što je proizvodnja energije mitohondrija nisu dobro zaštićeni, proizvedeni slobodni radikali mogu prouzrokovati oksidaciju, oštetivši mitohondrije ćelije i sprečavajući ćeliju da proizvodi dovoljno energije za svoje potrebe. Ako je DNK ćelije oštećen, ona može dobro mutirati i postati kancerogena. Studije su pokazale da dijeta dopunjena maslinovim uljem dovodi do manjeg rizika od raka debelog creva, gotovo jednako kao i dijeta bogata ribljim uljem.

Zdravlje kože i kose

Crne masline bogate su masnim kiselinama i antioksidantima koji neguju, hidriraju i štite. Glavni među njima je vitamin E. Bilo da se primenjuje lokalno ili ako se unese, dokazano je da vitamin E štiti kožu od ultraljubičastog zračenja, štiteći tako od raka kože i prevremenog starenja. Možete dobiti zdrav, blistav ten umivanjem lica u toploj vodi, nanošenjem nekoliko kapi maslinovog ulja na ranjiva mesta i puštanjem da deluje 15 minuta pre nego što ga isperete. U stvari, kožu možete hidrirati maslinovim uljem pre bilo kog kupanja, pa čak i kosu njime uskladiti tako što ćete je pomešati sa žumancem i ostaviti pre ispiranja i pranja.

Kost i vezivno tkivo

Protivupalne sposobnosti mononezasićenih masti, vitamina E i polifenola u crnim maslinama takođe mogu pomoći u otupljivanju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Većinu tegoba zbog jedne od ove tri koštane bolesti uzrokuje visok nivo slobodnih radikala. Maslinovo ulje takođe sadrži hemikaliju nazvanu oleokantal, koja deluje kao lek protiv bolova. Istraživanje je otkrilo da oleokantal inhibira zapaljenje istim sredstvima kao i lekovi poput Ibuprofena.

Zdravlje digestivnog trakta

Česta konzumacija vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezana je sa nižim stopama raka debelog creva. Ove hranljive materije pomažu u prevenciji karcinoma debelog creva neutrališući slobodne radikale. Zaštitna funkcija maslinovog ulja takođe blagotvorno deluje na čireve i gastritis. Maslinovo ulje mnogo prirodnije aktivira lučenje žuči i hormona pankreasa od propisanih lekova, smanjujući time učestalost stvaranja žučnih kamenaca. Šolja crnih maslina takođe sadrži 17% dnevne doze vlakana, koja promovišu zdravlje digestivnog trakta pomažući da se hrana zdravije kreće kroz sistem. To sprečava bilo koji deo digestivnog trakta da preterano radi i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i populacija mikroorganizama potrebnih za zdrav digestivni sistem.

Odličan izvor gvožđa

Crne masline su veoma bogate gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik kroz telo je posledica prisustva gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naša tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika i možemo se osećati hladno ili slabo. Gvožđe takođe igra vitalnu ulogu u proizvodnji energije. Takođe pomaže u proizvodnji karnitina, aminokiseline važne za iskorišćavanje masti (sagorevanje masti). Povrh svega, pravilna funkcija imunog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.

Zdravlje očiju

Jedna šolja crnih maslina sadrži deset posto dnevne preporučene količine vitamina A koji je presudan za zdravlje očiju. On omogućava oku da bolje razlikuje svetlo i tamno, poboljšavajući tako kontraste i noćni vid. Dalje, smatra se da je vitamin A efikasan protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa uzrastom.

Fotografija: Ilustracija/Unsplash.com

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *