eRoditelj

Početna » Ishrana » Banane kao najzdravije voće za bebe

Banane kao najzdravije voće za bebe

Postepeni prelazak na čvrstu hranu važan je i uzbudljiv korak kako za bebe tako i za roditelje! Banane su odlična hrana za bebe, jer su lako svarljive, mekane i kašaste, a prepune su vitamina i minerala.

Bebe vole slatki ukus

Bebe vole banane, jer su prirodno slatke, neodoljive kremaste teksture, što ih čini jednostavnim za jelo. Gnječenje banana u sirovom stanju je zaista važno, jer se svi neophodni hranljivi sastojci i vitamini u voću održavaju netaknutima (za razliku od drugog voća i povrća koje prvo morate da kuvate, a koje mogu da ubiju hranljive sastojke).

Banane su veoma hranljive

Banane nisu samo ukusne za bebe, već su savršene i za njihova mala tela koja rastu.  Banana srednje veličine sadrži oko 100 kalorija i 19 g fruktoze, jednostavnog, prirodnog šećera. Banane su takođe odlično voće bogato kalijumom. Kalijum je ključni hranljivi sastojak za rastuće bebe, jer deluje kao elektrolit koji upravlja nivoom hidratacije i omogućava kiseoniku da dođe do njihovih ćelija. Banane su takođe prepune kalcijuma, magnezijuma, cinka i vitamina A, B6, B12, vlakana i folata – što su svi neophodni vitamini i hranljive materije koji pomažu bebama da dobiju zdravu težinu.

Banana, jer je manji rizik od alergija

Bebe su sklone alergijama na hranu i čim majke unesu čvrste materije, moraju biti na oprezu da paze na alergijske reakcije. Većina slučajeva alergije nastaju zbog aminokiselina koje su za bebe neprobavljive. Banane sadrže jednostavne aminokiseline, koje su lako svarljive, a samim tim postoji vrlo mala šansa za alergiju zbog uvodjenja banane u obroke.

Banane su lako svarljive

Majušnim trbuščićima je potrebna lako svarljiva hrana – a kada tragate za laganim obrokom, ništa ne može da zameni  bananu! Procenat masti u bananama je nula i zaista je lako svarljiv i hipoalergen je.

Banane su odličan izvor ugljenih hidrata, posebno kada su zrele, a većina beba može lako da ih jede. Obratite pažnju da banana bude zrela jer u zrelim bananama pektin počinje da se razgrađuje, omekšava ih i čini probavljivijim.  Banane su bogate vitaminom C, koji pomaže u sprečavanju urinarnih infekcija. Dijareja i zatvor su vrlo česti kod beba. Banane pomažu u kontroli dijareje i snabdevaju bebu izgubljenim hranljivim sastojcima. Pire od banane može da pomogne u lečenju zatvora kod beba, jer sadrži dijetalna vlakna. To bebi olakšava prolazak stolice.

Banane su vrhunska prikladna hrana

Banane su izuzetno zgodne i kada ste u pokretu jer mogu jednostavno da se ponesu u torbi, rancu,  ili cegeru a dodatno su zaštićene jer imaju sopstvenu ambalažu. Na taj način možete da ih ispasirate kada god su Vam potrebne. Ne treba vam nikakva specijalna oprema za hranjenje beba i pripremu hrane, pa čak ni frižider, jer se banane najbolje čuvaju na sobnoj temperaturi.

Možete da mešate i podudarate banane

Jedna od sjajnih stvari koje možete da uradite sa bananama jeste da ih dodate drugoj hrani (poput pasirane kaše od jabuka, bundeve ili pirinča), tako da beba može da proširi svoj asortiman hrane uz pomoć ukusa koji već voli.

 

Dakle, da li ste spremni da svoju bebu upoznate sa jednim od najzdravijih voća na svetu? Prehrana od banane jednostavno ne može da se pobedi. Ne samo voće bogato kalijumom, već su i banane odlične kada je reč o lakoći i pogodnosti. Milioni beba širom sveta vole banane – a nadamo se da ih voli i vaša! Srećno istraživanje!