eRoditelj

Početna » Vesti » Eko-kese za čistiji Beograd

Eko-kese za čistiji Beograd

Jedan od projekata koje je pokrenulo Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ dugi niz godina sprovodi se pod nazivom „Eko-kesa za čistiji grad“ a njegov cilj je da se u saradnji sa gradjanima što više otpada, koji je moguće reciklirati, stavi u proces reciklaže.

Projekat „Eko-kesa za čistiji grad“

JKP „Gradska čistoća“ već dugi niz godina uspešno sprovodi akciju pod nazivom „Eko-kesa za čistiji grad“ na svih deset beogradskih opština koje su u nadležnosti preduzeća. Učesnici akcije u svojim domaćinistvima u „eko-kesu“ zapremine 120 litara odlažu mešoviti reciklabilni otpad i to papir, plastičnu (PET) i metalnu ambalažu (MET). Korisnici su dužni da iznesu eko-kese do 22 časova ispred prijavljenih adresa na opštinama na kojima se prikupljaju eko-kese u 3.smeni, odnosno za 1.smenu do 06.30 časova.

  • GO Novi Beograd – ponedeljkom (3. smena) i Voždovac (1.smena – periferija – Ripanj, Jajinci, Pinosava)
  • GO Zemun – utorkom (3.smena)
  • GO Čukarica – sredom (3. smena)
  • GO Savski venac i Rakovica – četvrtkom (3.smena)
  • GO Vračar i Zvezdara – petkom (3.smena)
  • GO Stari grad i Palilula – subotom (3. smena, centralni deo)
  • GO Voždovac i Palilula – nedeljom (1.smena – Palilula-Leva obala, Borča, Ovča, Krnjača), (3.smena – Voždovac centralni deo)

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ će potom sakupljene kese iz Vašeg kraja odvoziti na „Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina“ u Višnjičkoj ulici, kontakt telefon 011 3314 090, i taj reciklabilni otpad podvrgnuti daljem procesu reciklaže. Cilj projekta „Eko-kesa za čistiji grad“ je da pozitivno utičemo na razvoj reciklaže u Beogradu, da u značajnoj meri smanjimo količine otpada koje se pohranjuju na deponiji u Vinči a povećamo količinu otpada koji se reciklira.

Tako zajedno doprinosimo očuvanju prirodnih resursa i životne sredine. Kako biste uzeli učešće u ovom projektu dovoljno je samo da odete na pogon „Gradske čistoće“ na opštini na kojoj živite i ponesete račun Infostana sa sobom.

JKP „Gradska čistoće“ će za Vas obezbediti 24 „eko-kese“ za narednih šest neseci, a za svaku kesu dobićete i jedinstveni barkod koji je potrebno da na nju i zalepite. Onim gradjanima koji budu učestvovali u akciji i koji mesečno budu izneli četiri popunjene „Eko-kese“, a to se prati učitavanjem bar koda na pogonu „Čistoće“ ostvariće pravo na 20 odsto popusta na uslugu odnošenja smeća na uplatnici Infostana. Na taj način “Čistoća” želi da motiviše sugrađane da se priključe u akciji primarne selekcije otpada u što većem broju.

Pozivom na broj Info centra „Čistoće“ 011 33 14 000, svakog radnog dana od 7 do 15 sati, sugrađani mogu da dobiju i pomoć operatera, po pitanju učešća u akciji „Eko-kesa za čistiji grad“ .

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *