eRoditelj

Početna » Vesti » Novo iz Odiseje: Šta nam govori nebo – danska poslastica za ljubitelje Sofijinog sveta

Novo iz Odiseje: Šta nam govori nebo – danska poslastica za ljubitelje Sofijinog sveta

Odiseja s ponosom predstavlja novo izdanje: Šta nam govori nebo – priče o nauci, danske književnice Gertrude Kjel, sa ilustracijama Gunvor Rasmunsen.

Ako postoji nešto što je zajedničko deci i naučnicima, to je znatiželja.
Znatiželja prema svetu oko nas, našem mestu u njemu i sveopštem smislu.

Vilijamu je baš prekipelo. U toku je školski rasput a njegovi roditelji su na poslovnom putovanju pa će čitavih nedelju dana (najgorih nedelju dana u životu!) morati da provede kod mrgodne tetke koja, čini se, ne voli nikoga i nema pojma o deci. Mrgodna tetka Gudrun, međutim, zna svašta o nauci i mnogo je voli. Uz njene uzbudljive priče o planetama i zvezdama, fascinantnim napravama i genijalnim naučnicima, tih sedam dana proleteće brzinom svetlosti i Vilijam više nikad neće posmatrati nebo istim očima.

Prelepo ilustrovana, ova knjiga je nesvakidašnje zabavan i edukativan vodič kroz istoriju nauke i astronomije.

**

Gertrude Kjel je danska književnica, rođena 1983. godine u Kopenhagenu… s malim zakašnjenjem. I čini se da nikad nije uspela da nadoknadi izgubljeno vreme, pa je veći deo života provela proučavajući vreme uopšte. Njen master rad iz komparativne književnosti i kulturnih studija bavio se satovima, njihovim oblicima i vezom sa modernim shvatanjem vremena, ali i načinom na koji utiču na njega. Zatim je objavila debitantski roman Potera za vremenom, miks istraživanja i maštanja o vremenu i njegovom uticaju na nas. Inspiriše je susret nauke i fikcije, ali ponekad i strašno brine to što ne umemo da ih razlikujemo. To joj je bila ključna motivacija za pisanje druge knjige, Šta nam govori nebo.

Gunvor Rasmusen (rođena 1981) je norveška ilustratorka i preduzetnica.
Studirala je u Londonu i Bergenu. Karijeru je započela kao ilustratorka u dnevnim novinama Bergens Tidende. Prvu knjigu ilustrovala je 2007.
godine, i to antologiju za decu Priče za laku noć. Godine 2010. osvojila je drugo mesto na norveškom takmičenju za najlepšu dečju knjigu, a 2012.
je napisala i ilustrovala svoju prvu knjigu za odrasle, Champagnepiker.


***

Više o knjizi:
https://odiseja.co.rs/knjige/knjige-za-decu/knjiga-sta-nam-govori-nebo-autor-gertrude-kjel-1222

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *