eRoditelj

Početna » Vesti » SUNCE SE PENTRA IZNAD DEČJEG CENTRA – Promocija knjige, najava

SUNCE SE PENTRA IZNAD DEČJEG CENTRA – Promocija knjige, najava

Najnovije literarno izdanje Dečjeg kulturnog centra Beograd je knjiga pesama Slobodana Stanišića „Sunce se pentra iznad dečjeg centra”, čija će promocija biti u petak, 17. marta, u 10 časova, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd u Takovskoj 8.

Tom prilikom, našem čuvenom piscu za decu biće uručena dva priznanja – nagrada „Momčilo Tešić” za sveukupno književno delo koju dodeljuju književne novine „Svitak” i list za dečju književnost „Momčilo” iz Požege i Velika povelja „Gašin sabor 2021” koju dodeljuje Udruženje stripskih umetnika Srbije. U programu će, pored autora, učestvovati književnici za decu Gordana Maletić i Branko Stevanović, koji će uručiti nagradu ,,Momčilo Tešić’’, Zoran Stefanović iz Udruženja stripskih umetnika Srbije i deca – članovi Studija glume DKCB.

Slobodan Stanišić je prevashodno pesnik, ali isto tako i pripovedač, dramski pisac, karikaturista i ilustrator. Jedan od najomiljenijih pisaca za decu objavio je preko sto pedeset knjiga, dvadesetak radio-drama, desetak pozorišnih komada, nekoliko izuzetno popularnih pesama koje su i muzički obrađene i oko tri hiljade karikatura, ilustracija i stripova.

Ovoga puta Slobodan Stanišić je obradovao decu i mlade pesmama koje je vešto nazvao „za sva vremena” jer su napisane za svako vreme – i kad je sunčano, oblačno, vedro, kišovito, vetrovito, promenljivo, maglovito, snežno, tmurno, ledeno.

„Pesme koje ispunjavaju stranice ove knjige podsećaju na šetnju kroz godišnja doba, u kojima je mnogo vremena radosti provedenih u igri, priči i druženju. Takvih dana ima i u Dečjem kulturnom centru Beograd u kome se iz dana u dan nešto novo i zanimljivo događa.” – istakao je direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd prof. mr Dragan Marić u predgovoru ove knjige poezije. „Kroz stihove, Slobodan Stanišić u ovoj knjizi opisuje sve promene od sunčevog sjaja do dana prekrivenih tmurnim oblacima, ali one ne utiču na loše raspoloženje čitaoca, već naprotiv podstiču ga na igru i vedre misli.” – zaključio je Marić.

 

Knjigu „Sunce se pentra iznad dečjeg centra” ilustrovao je sam autor. Urednik izdanja je Vesna Kranjaić Mitrović

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *