eRoditelj

Početna » Ishrana » Zdravstvene prednosti meda za decu stariju od 2 godine

Zdravstvene prednosti meda za decu stariju od 2 godine

Da li znate koje su sve blagodati meda? Da li znate da se med smatra vrlo zdravom hranom? Razlog je jednostavan … med je prepun vitamina, minerala, enzima (koji su važni za probavu), antioksidanata, flavonoida i još mnogo toga.

Flavonoidi su fitohemikalije koje štite biljke od bolesti i daju voću i povrću predivne boje a kada jedemo med, naša tela ubiraju korist od ovih hranljivih sastojaka.

Med je zdrava i hranljiva namirnica za  decu.  Med je poznat uglavnom kao zaslađivač, ali zapravo je pojačivač energije i zdravlja.  Kada uključite med u ishranu svog deteta, to ga može učiniti zdravijim i osećaće se bolje.

Mnogi roditelji misle da je med bezbedan za decu jer je potpuno prirodan, medjutim med ne treba davati deci mlađoj od 2 godine. Zašto ?

Jer med može imati bakteriju koja se naziva Clostridium botulinum koja može izazvati botulizam kod dojenčadi. I, može biti kobno. Takođe, neka deca su alergična na polen pa budite obazrivi jer mogu razviti i alergije na neke vrste meda, jer se polen i drugi biljni alergeni mogu naći u medu. Alergijske reakcije, pre svega, leže u falsifikovanju meda jer neki nesavesni pčelari dodaju u med šećer od šećerne trske, koja je alergen. Srećom, reakcije na pčelinje proizvode nisu tako česte, kao na primer sa jagodama i agrumima.

Značaj meda:

 

1. Izgrađuje imuni sistem

 

Svi žele da ostanu dobro, drugim rečima, da imaju jak imuni sistem koji se bori protiv bolesti, prehlade, gripa i mnoštva drugih zdravstvenih problema.

Med pomaže u podsticanju proizvodnje imunih ćelija u telu, a sa više i jačih imunih ćelija lakše je ostati zdrav. Za dodatni efekat izgradnje imuniteta dodajte đumbir i limun, čaju sa medom.

2. Povećava energiju

 

Svaki roditelj trebalo bi da zna da kada deca jedu slatku hranu, može doći do povećanja energije i eventualnog pada šećera. Slatku hrana je primamljiva , ali ona povećava nivo šećera u krvi vašeg deteta i na kraju ga čini iscrpljenijim. Med u osnovi sadrži glukozu, saharozu i fruktozu. Svaki od ovih šećera naša tela koriste različito. Saharoza i glukoza se brzo svare i uzrokuju skok šećera u krvi. Fruktoza ostaje duže u našim telima i daje deci stabilnu energiju. Tako će vaše dete biti budno i to ga neće učiniti  punim nervoznog uzbuđenja ili uznemirenosti kao što ih čine drugi slatkiši.

Med je prirodni zaslađivač . Zaslađivači u medu se sporije vare.  Med ima bitno niži glikemijski indeks nego obični šećer saharoza.  Znatno su manje šanse da će se kod Vašeg deteta razviti dijabetes tipa 1 ako mu je šećer u krvi dobro regulisan lako svarljivom hranom poput meda.

3. Štiti jetru

 

Med ima anti-toksična svojstva koja zaustavljaju proizvodnju toksina koje oni mogu uneti u svoj sistem. Tako, npr. smanjuje neželjene efekte prilikom terapije paracetamolom, što može dovesti do oštećenja jetre. Paracetamol je jedno od najčešćih sredstava za ublažavanje bolova i spuštanje temperature. Ako je vaše dete bolesno, možete mu dati kašiku meda koji će pomoći da se negativan uticaj leka smanji i zaštiti vaše dete od bilo kakve štete.

4. Leči kašalj

 

Mala deca su sklonija akutnom kašlju jer još uvek razvijaju svoj imuni sistem. Ako se kod vašeg deteta razvije kašalj, dajte mu med. Pokazalo se da deluje brže od sredstava za suzbijanje kašlja. Umešajte kašičicu ili dve u toplu vodu i dajte detetu da pije svakodnevno dok kašalj ne prestane.

5. Pun je vitamina i minerala

 

Studije su dokazale da med sadrži vitamine i minerale, kao i aminokiseline koje pomažu detetov rast i razvoj, a njegov sastav pruža velike mogućnosti da štiti naš organizam, a posebno srce kao najvažniji organ u njemu.

6. Medom do zarastanja rana

 

Koliko god to neobično zvučalo, nanošenje meda na ogrebotine i posekotine vašeg deteta pomoći će da im rana brže zaraste. Od davnina med pomaže zaceljivanju rana. Dva razloga: med ima antiinflamatorno dejstvo koje smanjuje oticanje rane i antimikrobno delovanje koje ubija klice i uklanja infekciju. Med ubrzava proces zarastanja i može pomoći da se smiri nadražena koža.

7. Med je dobar za zube

 

Istraživači sa Novog Zelanda su to otkrili

  • Neprerađeni (sirovi) med štiti od propadanja zuba
  • Smanjuje količinu kiseline koju u ustima proizvode bakterije odgovorne za propadanje zuba, na gotovo nulu
  • Neprerađeni med sadrži enzim koji proizvodi vodonik-peroksid koji se može boriti protiv parodontalne bolesti i gingivitisa (oba inflamatorna stanja zbog zaraženih desni)
  • Bori se protiv infekcija desni i vrlo brzo smanjuje otok i bol (možete napraviti pastu sa kašičicom cimeta i 5 kašičica meda i naneti pastu direktno na bolne zube)

8. Pomaže u lečenju suve kože

 

Med je jedno od najboljih hidratantnih krema za kožu. Možete sami da napravite hidratantnu kremu sa medom i limunom, ili medom i Aloe Verom i nanesete ga na kožu svog deteta. Primetićete kako se suva koža transformiše brže nego ikada.

9. Pomaže u varenju

 

Za med se kaže da je prirodni lek koji pomaže u varenju. Čaj od meda možete napraviti kada imate probavne smetnje. Ovo će vam odmah pomoći i osećaćete se mnogo opuštenije.

10. Zaceljuje afte u  ustima

 

Afte u ustima mogu biti bolne, posebno za decu. Nanesite malo meda sa kurkumom na zahvaćena mesta jer će to pomoći da rana brže zaceli.

11. Pomaže u lečenju astme I smiruje kašalj

 

Med je od velike pomoći kada deca pate od astme, posebno kada imaju astmatični napad tokom noći. Med ima svojstvo da suzbija gušenja i omogućava lakše disanje. Majke često dodaju med i limun u čaj kada deca pate od kašlja. Postoji razlog zašto se to vekovima primenjuje. Med deluje kao umirujući agens kod nadraženog  i bolnog grla i smiruje kašalj. 

Zbog svih ovih blagodati meda, pokušajte da ga uvrstite u porodičnu ishranu, u ovsenoj kaši, parčetu tosta ili zasladjivanjam čaja. Konzumirajte različite vrste meda i jedite najmanje 1 kašičicu meda dnevno, radi boljeg zdravlja.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *