eRoditelj

Početna » Ishrana » Porodice koje imaju zajedničke obroke su zdravije

Porodice koje imaju zajedničke obroke su zdravije

Mnogim porodicama posao, škola I vannastavne aktivnosti mogu otežati pronalaženje vremena za zajednički obrok, međutim, porodični obroci su veoma važni i treba ih smatrati delom naših svakodnevnih obaveznih potreba.

Kada ste poslednji put ugasili televizor, seli svi zajedno za trpezarijski sto I uživali u zajedničom obroku  i razgovoru sa svojom decom? U ova brza vremena većina nas jede „u pokretu“, konzumirajući tako visokokaloričnu hranu koja ne samo da nije zdrava, već je i skuplja od, starog dobrog, kuvanog obroka.

Naučni dokazi sugerišu da upravo brza ishrana može dovesti do problema gojaznosti i pothranjenosti, ali i narušiti skladne porodične odnose. Nezdrave prehrambene navike ostavljaju prvenstveno posledice na našu decu. Istraživači sa Univerziteta Rutgers u državi Nju Džersi kombinovali su nalaze 68 dosadašnjih naučnih studija i otkrili da deca iz porodica koja obraćaju pažnju na porodične obroke jedu više zdrave hrane, poput voća, povrća, vlakana i hrane bogate mineralima i vitaminima. Ta deca takođe imaju niži indeks telesne mase, iako se ne može uspostaviti direktna veza između čestih porodičnih obroka i vrednosti indeksa telesne mase.

Dokazano je da deca koja gledaju televiziju tokom jela imaju nezdrave navike u ishrani.

 

Po jednoj studiji Univerziteta u Minesoti , porodice koje imaju upaljen TV tokom obroka, češće jedu brzu i nezdravu hranu, pogotovo za večeru.  “Okruženje porodičnog ručka, gde nije sva pažnja usmerena na TV, prilika je za decu da uživaju u obroku sa svojom porodicom, da se hrane zdravo”, rekla je profesorka Ejlen Ficpatrik, sa Sejdž koledža u Njujorku, koja je bila uključena u studiju. Ona je naglasila da reklame brze hrane na televiziji, mogu da utiču na to da deca pre odaberu brzu umesto zdrave, kuvane hrane.

Tinejdžeri koji jedu za porodičnim stolom osećaju podršku porodice i manja je verovatnoća da će biti depresivni.

Porodični obroci pružaju osećaj pripadnosti zajednici i prikazuju porodicu kao sigurno utočište.

 

Prema izveštajima američkog Nacionalnog centra za zavisnost od droga  tinejdžeri koji povremeno imaju porodične večere – manje od tri puta nedeljno – imaju dvostruko veću šansu da počnu da koriste duvan i alkohol i da konzumiraju drogu, za razliku od svojih vršnjaka koji posećuju porodične obroke najmanje tri puta nedeljno. Jednostavno, takva deca većinu svog vremena provode bez nadzora roditelja i veća je verovatnoća da će se družiti sa lošim društvom.

Zajednički obrok prava je prilika za povezivanje porodica, prepričavanje dogadjaja, razgovor  o svakodnevnim dešavanjima svakog člana porodice i planiranje nekih zajedničkih aktivnosti i putovanja . Opšte je mišljenje da tinejdžeri ne žele blizinu roditelja i da su „prezauzeti“ za zajedničke obroke. Medjutim. Bićete iznenađeni kada saznate da se po nekim istraživanjima došlo do zaključka da su tinejdžerima zajednički porodični obroci zapravo veoma važni, ali da samo 60% jede sa ostalim članovima porodice najmanje pet puta nedeljno .

Tokom zajedničkih obroka deca usvajaju odgovarajuća ponašanja, razvijaju jezičke veštine, a pokazalo se  i da imaju bolji uspeh u školi.

 

Stoga apelujemo na sve roditelje da pokušaju da pronađu vremena u svom užurbanom dnevnom rasporedu kako bi doneli pravu odluku za svoju porodicu i porodične obroke postavili kao prioritet, jer je očigledno da će to njihovu decu učiniti zdravijom, srećnijom, sigurnijom, a samim tim i zadovoljnijom.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *