eRoditelj

Početna » Ishrana » Čajevi za bebe

Čajevi za bebe

Konzumiranje određenih biljnih čajeva u manjoj količini potpuno je sigurno za bebe starije od 6 meseci. U prvih pola godine dovoljno je samo majčino mleko koje je obogaćeno svim potrebnim hranjivim sastojcima za razvoj deteta, kao i voda. Ukoliko se odlučite da svojoj bebi dajete čaj, savet je da izaberete najpre kamilicu.
Čajevi za bebe kamilica i lipa

Poznato je da biljni čajevi imaju višestruka lekovita svojstva medjutim kada su najmladji u pitanju, a pogotovo bebe, treba biti oprezan prilikom odabira čaja u zavisnosti od uzrasta.

Čajevi za bebe uzrasta od 6 meseci

 

​​KAMILICA (Matricaria chamomilla)

 

Ako se pitate koji čaj da ponudite svojoj bebi, čaj od kamilice je odličan izbor. Ova biljka se pokazala delotvornom kod smanjenja grčeva u stomaku i kod umirenja. Kamilica ima protivupalno i spazmolitičko dejstvo, pa ublažava bolove i grčeve u stomaku (želucu), otklanja simptome loše probave –  proliv i zatvor kod beba.

Ako koristite kamilicu u rinfuzu nekoliko cvetova potopite u šolju prokuvane vode i ostavite da odstoji. Procedite i ohladite, pa bebi dajte mlak čaj.

Ni slučajno nemojte dodavati šećer i med!

Kupka od ove biljke, cvetova lipe i običnog dvozuba koristi se za lečenje kožnih obolenja.

Napomena:  Kamilica se ne preporučuje kod alergije na polen.

Kako čaj od kamilice deluje kod beba?

Kamilica je karminativna biljka, što znači da je poznata po svojoj sposobnosti da sprečava stvaranje i pomaže izbacivanju gasova, što je čini idealnom za umirivanje beba. Takođe deluje na mikro mišiće creva i opušta ih.

LIPA (Tilia L.)

 

Čaj od lipe izuzetno je koristan za bebe, ublažava nadimanje i dobar je protiv prehlade. Ova biljka je od davnina korištena na našim prostorima. Može se koristiti kada beba ima povišenu temperaturu, jer će podsticati znojenje, pa će se temperatura smanjiti. Pored toga što pospešuje znojenje, lipa smanjuje i sekreciju sluzi kod upale disajnih organa. Na taj način smanjuje promuklost, umiruje grlo i smiruje kašalj.

Čaj od Lipe pomaže i kod beba koje imaju problema sa dijarejom (prolivastim stolicama).

Bebama ne treba dati više od 100 ml čajnog napitka na dan. Porcija od 15 -30 ml čaja od kamilice ili lipe, dovoljna da umiri bebu sa tegobama.

Sa ostalim čajevima treba biti oprezan jer neki od njih mogu sadržati jedinjenja koja ometaju apsorpciju gvožđa, a koje je neophodno za pravilan rast i razvoj.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *