eRoditelj

Početna » Zdravlje » Treći krajnik – Vegetationes adenoideae

Treći krajnik – Vegetationes adenoideae

Sva deca imaju treći krajnik. On se nalazi na prelazu iz nosa u ždrelo. Treći krajnik normalno raste do uzrasta od 5-7 godina, a oko desete počinje da se spontano smanjuje i potpuno nestaje, tako da deca starijeg školskog uzrasta najčešće nemaju probleme koje izaziva uvećan treći krajnik.

On ne pravi nikakve probleme dok se ne uveća.Uvećanje trećeg krajnika izazivaju ponavljane infekcije.Posle svake ponovljene infekcije on se ne smanjuje potpuno već
ostaje uvećan tako da u odredjenom momentu počinje da pravi smetnje,naročito u prvim godinama života.Retko se dijagnostikuje pre prve godine.

Prve smetnje koje izaziva uvećan treći krajnik su: otežano disanje na nos,obilna sekrecija iz nosa i slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela.Deca imaju česte infekcije grla,srednjeg uha i sinusa, hrču. Unutrašnji ušni kanali se završavaju na mestu gde je uvećan treći krajnik. Unutrašnji ušni kanali  su u vezi sa srednjim uhom.Kada uvećan treći krajnik zapuši ušne kanale lako nastaje upala uha.

Ponavljane upale uha, uz uvećan treći krajnik,uzrokuju oštećenje sluha. Svaka upala uha, bilo da je gnojna ili serozna ako se ne leči adekvatno može da izazove poremećaj sluha kod deteta.Najčešći uzrok ponavljanih upala uha  i slabljenja sluha kod dece je uvećan treći krajnik.Ako je treći krajnik dugo uvećan dete poprima karakteristične crte lica.diše otvorenih usta ima izražene podočnjake,bledu kožu.Kod takve dece potreban je ORL pregled da se vide bubne opne, da se uradi timpanometrija da bi se procenilo stanje sluha. Nakon obavljenih pregleda lekar specijalista ORL je tu da odredi odgovarajuću terapiju i način rešavanja problema.

U suštini, lečenje uvećanog trećeg krajnika je operativno i radi se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Iako postoji mogućnost da ponovo naraste(što se dešava u veoma malom procentu) treći krajnik treba odstraniti na vreme da bi dete oslobodili problema.

Saradnja roditelja, lekara pedijatra i ORL specijaliste oslobađa decu velikih problema koje izaziva uvećan treći krajnik.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *