eRoditelj

Početna » Zdravlje » Dijareja kod odojčadi

Dijareja kod odojčadi

Normalno pražnjenje creva u prvoj godini života odnosno u periodu odojčeta razlikuje se od perioda novorodjenčeta do navršene prve godine.Stolica se razlikuje po konzistenciji, sadržaju i učestalosti pražnjenja. U periodu novorodjenčeta i mladjeg odojčeta dete može da ima stolicu nakon svakog podoja odnosno svakog obroka.

autor :  dr. Slobodanka Đurić –

Što je dete starije broj stolica u toku dana se smanjuje do 1-2 stolice dnevno.Pored broja stolica veoma je važna konzistencija i boja stolice. Normalna stolica u uzrastu novorodjenčeta je zlatno žute boje, ima sadržaja, žitke konzistencije. U kasnijem periodu sve ove karakteristike se menjaju u zavisnosti od ishrane. Stolica postaje čvršće konzistencije, sa više sadržaja a boja zavisi od dodataka u ishrani. Kod poremećaja ishrane dolazi do poremećaja pražnjenja creva bilo u vidu opstipacije (tvrde stolice) ili češće učestalog pražnjenja-proliva (dijarea).
Uzroci koji dovode do pojave proliva kod novorodjenčadi i odojčadi su višestruki. Neki od uzroka su ređi kao što su: nedostatak enzima digestivnog trakta, urodjeni ili stečeni deficit imuniteta, alergija i nepodnošenje nekih vrsta hrane.

Češći uzročnici dijareje su bakterije i virusi. Od bakterija su najčešće:

  • salmonela,
  • šigela i
  • enteropatogena E.coli.

Oni se prenose preko zagađene hrane i vode i preko prljavih ruku. Predisponirajući faktori su loši higijenski uslovi i neadekvatno rukovanje priborom za hranjenje dece. Dijarea kod odojčadi se manifestuje učestalim stolicama  koje su bez sadržaja, vodene, izmenjene boje, neprijatnog mirisa. Deca su obično bleda, gube apetit. Može se javiti povišena temperatura, dete gubi tečnost. Moramo reći da se kod neke dece jave blaže forme proliva u peridu nicanja zuba. Da bi smo utvrdili o kom se uzročniku radi mora se uraditi pregled stolice na viruse i bakterije.

Osnovni pristup u lečenju, nakon pregleda deteta, su nadoknada tečnosti (rehidracija) uvodjenje adekvatne ishrane (dijeta) i u slučaju izolacije bakterije antibiotski lekovi  (po antibiogramu). Ukoliko se radi o blažoj formi kada dete ne povraća, velika fontanela nije uvučena, usne i jezik vlažni lečenje se sprovodi kod kuće oralnom rehidracijom. Postoje preparati koji sadrže glikozu i elektrolite kojima se nadoknadjuje izgubljena tečnost. Mogu se davati ne zasladjeni čajevi, supe. Kada se nakon nekoliko sati izvrši nadoknada tečnosti polako se uvodi dijetalna  shrana,pirinčana čorba,čorba od šargarepe,pire od jabuka i postepeno vraćanje normalne mlečne ishrane, zbog nadoknade gubitka proteina.

Od lekova treba uzeti probiotik radi brže normalizacije crevne flore. Antibiotska terapija se primenjuje samo u slučaju bakterijske infekcije i izolacije bakterije prema antibiogramu. Kod proliva izazvanih virusima ne treba davati antibiotike. Moramo naglasiti da je najvažnija nadoknada tečnosti. Strogo voditi računa o higijeni pri spravljanju obroka za odojče, što podrazumeva stalno pranje ruku i pribora u kojem spravlja hrana. Kod težih oblika kada dete ima veliki broj stolica i  povraća zbog velikog gubitka tečnosti nadoknada tečnosti se  mora obaviti intravenskim putem što podrazumeva hospitalizaciju.

1 thought on “Dijareja kod odojčadi”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *