eRoditelj

Početna » Zdravlje » Zaštitite decu od sunčevih zraka

Zaštitite decu od sunčevih zraka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on email
Sunce je zdravo i potrebno, pogotovo deci zbog potrebne količine vitamina D koji je bitan za razvoj kostiju a koji možemo naći samo u suncu. Medjutim boravak dece na suncu nipošto ne uzimajte zdravo za gotovo, potrebno je da ih posebno zaštitite jer preterano izlaganje sunčevim zracima u tom periodu može da ima ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Opasnosti

Oštećenje kože je kumulativno. Rizik od preteranog izlaganja UV zračenju ne treba zanemarivati, jer “koža pamti”. Dokazano je da su opekotine iz detinjstva povezane sa povećanim rizikom za razvoj melanoma, najozbiljnijeg oblika raka kože. Medicinski stručnjaci kažu da se 80% UV zračenja apsorbuje u detinjstvu. Opekotine sa plikovima su najopasnije, ali ni obične opekotine nisu poželjne. Rizik nastanka malignog melanoma se u poslednjih dvadesetak godina udvostručio, a zadnjih pedeset povećao za više od 20 puta.

Sunce na našu Zemlju šalje mnoge zrake. Deo tog spektra su i UV (ultraljubičasti) zrake. Njih delimo na UVA, UVB i UVC. Svi ovi zraci slično deluju na naše telo. Uzrokuju rak kože, opekotine … u svakom slučaju velika cena za malo tamnjenja. UVC zraci su najopasniji, ali srećom uopšte ne prolaze kroz ozonski omotač. Suprotno uvreženom verovanju, koža nakon tamnjenja je samo tamnija. Odnosno to nam nije nikakva jača niti dodatna zaštita od UV zraka.

Zaštitite dete na suncu

Izbegavajte boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati, kad je UV zračenje najjače. Koža mališana mnogo je tanja od kože odraslih i nema potpuno razvijenu pigmentaciju, pa je zato treba mazati kremom s visokim zaštitnim faktorom 30 +, 40+ (SPF, Solar Protection Factor), a preporučljivo je i SPF 50+, koji u potpunosti odbijaju UV zračenje. Nabavite im šeširiće i odeću koja sprečava prodor UV zraka do kože.  Ne zavaravajte se njihovom prirodnom tamnoputost – već smo u tekstu spomenuli da boja nije zaštita!
Bitno je da obratite pažnju i na detetove oči jer zbog predugog izlaganja suncu beonjača može da se zacrveni i otekne. Da bi bili sigurni da crvenilo nije od konjuktivitisa ili dospevanja kreme razmzivanjem u oči, znajte da je  razlika je u tome što se crvenilo i otok zbog izlaganja suncu povuku kad se dete skloni sa sunca.

Kreme za sunčanje i SPF (zaštitni faktor)

SPF odnosno zaštitni faktor neke kreme govori  u stvari  koliko vremena možemo provesti zaštićeni pod suncem. On je “množilac” vremena koje bi inače mogli da provedemo bez zaštite. Na primer, ukoliko bi na suncu u određeno doba mogli da provedemo 10 minuta bez zaštite, s kremom zaštitnog faktora 30 to bismo mogli 10 × 30 minuta, odnosno 300 minuta tj 5 sati. To naravno može da vredi za šetnju i igru na suncu ali ne i za boravak na plaži jer je tokom leta učinak ultraljubičastih zraka jači, a uz to se one reflektuju od površine mora ili druge vodene površine. Nakon svakog kupanja treba kožu ponovno namazati jer se deo zaštitnog sredstva ispere Treba znati takodje da iako na kremi piše da je faktor 50 ako se ne nanese u dovoljnoj količini, smanjuje se koncentracija pa na koži ne bude zaštitni faktor 50, već manje.

Bebe na suncu

Ako imate bebu mlađu od šest meseci, morate je više paziti. Za tako malu decu nije preporučljivo da uopšte borave na suncu, kao ni da se na njihovu kožu nanosi krema za sunčanje, a najbolje ćete ih zaštititi pamučnom odećom i šeširićima. Kod beba starosti do 12 meseci trebalo bi izbegavati boravak na suncu, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno da ošteti njihovu kožu. Zaštita kao što je suncobran ili tenda od kolica je dobra samo u periodu kada sunce nije najjače. Dakle bebinu kožu zaštitite odećom, na glavi treba da ima šešir sa širokim obodom, lice namažite zaštitnom kremom sa visokim faktorom, a na očima treba da ima sunčane naočare.  Ukoliko beba i pored ovih mera izgori dajte joj više tečnosti da ne bi došlo do dehidracije i namažite je kremama koje se koriste nakon sunčanja. Ukoliko se pojave plikovi, odvedite je lekaru.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *