eRoditelj

Početna » Vesti » Lajmska bolest – bolest ujeda krpelja

Lajmska bolest – bolest ujeda krpelja

U proleće kada se priroda probudi, procvetaju livade i parkovi, kada trava naglo poraste, deca sa svojim roditeljima rado odlaze na izlete u prirodu. Pored užitaka koje nam pruža priroda postoje i opasnosti koje mogu da nas iznenade a to su sitni mali, ponekad teško uočljivi krpelji.

Krpelji su insekti koji kada su zaraženi mogu da nam prenesu bolesti  koje su jako opasne za ljudski organizam. Jedna od tih bolesti je Lajmska bolest. Krpelji imaju usta u obliku bodlje. Oni luče supstancu koja im omogućava da se zalepe za kožu. Ne znači da svaki ubod krpelja izaziva bolest. SAMO ZARAŽEN KRPELJ IZAZIVA LAJMSKU BOLEST.  Izazivač Lajmske bolesti je spiroheta Borrelia Burgdorferi, a prenosilac je krpelj koji se ubodom fiksira za kožu i širi infekciju. Ukoliko je krpelj duže na koži to je opasnost od dobijanja infekcije veća. Ubod insekta je bezbolan. Mesto uboda ne boli i ne svrbi. Krpelj se skriva u visokoj travi, na mestima koja su pokreivena lišćem jer mu odgovara vlažna sredina. U najvećem riziku od uboda krpelja su deca od 5-12 godina jer se oni  obično igraju u skrovitim mestima.

Prevencija: voditi računa da se deca ne igraju po terenu koji je prekriven visokom travom  vlažnim predelima prekrivenim lišćem. Neophodno je pri odlasku u prirodu nositi svetlu odeću kako bi se lakše uočilo prisustvo krpelja. Nositi duge rukave sa bluzom uvučenom u pantalone, a nogavice uvući u čarape. Posle svakog boravka u prirodi pregledati telo i odeću.

Ukoliko se uoči krpelj na telu treba se odmah, ukoliko je to moguće, obratiti lekaru kako bi se krpelj pravilno izvadio. Od pravilnog postupka sa vadjenjem krpelja u mnogome  zavisi dalji ishod. Kako se procenjuje da je izmedju 25-40% krpelja zaraženo to nam govori o ozbiljnosti situacije. Pravilno vadjenje krpelja može da izvede samo stručno lice koje je za to obučeno. Krpelja treba izvaditi brzo i pravilno pomoću specijalne pincete za vadjenje krpelja. Sumnjiva mesta ne treba stiskati i gnječiti jer je na taj način mogućnost prenosa infekcije veća. Krpelja treba uhvatiti tankom pincetom što bliže koži u predelu usta, energično ga izvući, dezinfikovati mesto uboda, dezinfikovati pincetu i oprati ruke. Deca NE SMEJU sama da skidaju krpelje.

ZNACI I SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

Znaci i simptomi bolesti su raznoliki: pre svega crvenilo na mestu uboda koje može biti različitog oblika i veličine, može se širiti, može se pojavljivati na različitim mestima, to mesto ne svrbi, ne boli. Postoji malaksalost, zamor, bolovi u zglobovima naročito u zglobovima  kolena, povišena temperatura. Može se javiti ukočenost vrata, poremećaji srčanog rada, a u kasnijem periodu zahvata sve strukture mozga, slabljenje vida.javljaju se hronični bolovi u grlu, uvećane limfne žlezde, bol u donjoj vilici. Od stomačnih tegoba simptomi ove bolesti su povraćanje i proliv. Mogu se javiti još i gubitak apetita, zamor, bol u grudima, promena raspoloženja, kod dece gubitak interesovanje za igru.

Može se javiti oslabljen sluh i bol u ušima, depresija ili anksioznost, gubitak koncentracije problemi sa bubrezima-otežano mokrenje ili mokrenje u krevet. Lečenje treba sprovesti što pre. Lekar će na osnovu podatka da je postojao ubod krpelja kao i znakova i simptoma proceniti da li se radi o Lajmskoj bolesti jer trenutno ne postoje testovi koji sa sigurnošću isključuju Lajmsku bolest. Lečenje se sprovodi antibioticima u trajanju od 2-3 nedelje koje treba što pre započeti. Nikakav lek ne uzimati samoinicijativno. U SLUČAJU UBODA KRPELJA JAVITE SE ODMAH LEKARU!

autor : dr. Slobodanka Đurić –