eRoditelj

Početna » Vesti » Gimnastika za decu i njen uticaj na psihomotorni razvoj

Gimnastika za decu i njen uticaj na psihomotorni razvoj

Gimnastika je zabavan i izazovan sport koji ima višestruki uticaj na dečiji fizički, socijalni, mentalni i emocionalni razvoj. Pozitivni fizički efekti gimnastike na decu su mnogostruki. Fizička aktivnost pomaže deci da budu aktivna, da održavaju zdrav krvni pritisak i gustinu kostiju, a uz to im se povećava mišićna snaga, fleksibilnost i izdržljivost. Gimnastika uči decu pravilnom držanju tela dok se zabavljaju i uče nešto novo.

Evo nekoliko pozitivnih blagodati gimnastike:

Bavljenje gimnastikom povećava dečije samopouzdanje. Gimnastika deluje na pružanje snažnog osećaja samosvesti kod dece. Ona ih uči da mogu da kontrolišu svoje kretanje, prilagode se novim zahtevima i brzo odgovore na novu situaciju.

Gimnastika je timski sport u kom postoji potreba za stalnom socijalnom interakcijom. Deca rade zajedno sa svojim vršnjacima i nastavnicima i na treningu i na takmičenju. To ih dovodi u poziciju u kojoj stiču nove prijatelje i uče se poštovanju drugih oko sebe. Saradnja koja se podstiče u sportu, pomaže deci da nauče neophodne životne veštine koje se tiču interakcije i uspostavljanja uspešnih međuljudskih odnosa.

Časovi gimnastike pomažu deci da nauče da prihvataju uputstva i konstruktivnu kritiku. Deca vežbaju i uče se strpljenju dok čekaju svoj red i slušaju trenera tokom časova. Sve ove veštine doprinose izgradnji dobrih socijalnih veština kod male dece. Pokreti u gimnastici izuzetno su korisni za mentalno zdravlje i razvoj kognitivnih veština dece. Na primer, dvostrano ponavljanje ili ponavljanje trenutka unazad razvija vizuelna i zvučna čula kod dece, dok formiranje svesti o prostoru pomaže razvoju matematičkih veština. Bilateralne aktivnosti u ovom sporta (podjednako korišćenje obe strane tela), kao i njegovi koordinisani pokreti, rade na stvaranju efikasnih puteva u mozgu za koje je dokazano da povećavaju tečnost u čitanju.

Emocionalne koristi od gimnastike su ogromne. Kako je to sport izazova, deci je potrebna posvećenost i koncentracija. Način na koji je sport strukturiran kod dece razvija ljubav prema napretku i uspehu dok uče nove pokrete.

Uživanje zbog ostvarenog napretka pomaže u izgradnji samopouzdanja i osećaja ličnog postignuća koje može učiniti čuda za decu.

Gimnastika je takođe neverovatan sport za decu jer je vrlo kreativna – deca se podstiču da koriste svoju maštu u koreografiji i smišljanju tema koje pokreću rutinu, kostime, muziku itd.

piše: dipl.pedagog Dušica Vujčić Popović

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *