eRoditelj

Početna » Zdravlje » Alergijski rinitis kod dece

Alergijski rinitis kod dece

Rinitis je zapaljensko oboljenje nosne sluznice koje se karakteriše sekrecijom iz nosa, kijanjem ili svrabom u nosu. Uzroci koji dovode do rinitisa su različiti, alergijski,infektivni ili neke druge etiologije.

Photo by Andrea Piacquadio

 Alergijski rinitis se javlja sezonski, najčešće u proleće, u vreme cvetanja biljaka mada ima i onih koji traju cele godine.

U kliničkoj slici dominira sekrecija iz nosa, najčešće bistrog sekreta, svrab u grlu, očima, ušima. Često se javi suzenje i otok očnih kapaka. Kod starije dece izražen je umor, glavobolja i pad koncentracije. Kod alergijskog rinitisa koji ima hroničan tok postoji zapušen nos, što je praćeno disanjem na usta i hrkanjem pri spavanju. Dijagnoza se postavlja uzimanjem dobre anmneze u kojoj dominiraju alergijski simptomi, zatim postojanje alergije u porodici. Dalja ispitivanja se zasnivaju na alergološkim testiranjima i bakteriološkim ispitivanjima. Alergijski rinitis se kod dece javlja posle druge godine života, najčešće u
školskom uzrastu.

Terapija alergijskog rinitisa se zasniva pre svega na izbegavanju alergena koji ga izazivaju, mada je to teško izvodljivo jer su to najčešće respiratorni alergeni. Od lekova se primenjuju antihistaminici koji se kod ponovljenih rinitisa daju preventivno još pre pojave prvih simptoma bolesti. Kod dece treba izbegavati primenu oralnih i parenteralnih kortikosteroida.
 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *