eRoditelj

Početna » Zdravlje » Febrilno stanje kod dece

Febrilno stanje kod dece

Različiti poremećaji zdravstvenog stanja kod dece manifestuju se povišenom temperaturom. Povišena temperatura je samo simptom koji ukazuje da se u organizmu nesto dešava.

Kod novorođenčadi receptori za toplotu u koži nisu dovoljno zreli tako da se kod utopljavanja povećava telesna temperatura iznad granica normale. Najčešći uzroci povišene temperature u odojčadi i male dece su infekcije. Uzročnici infekcija su virusi ili bakterije koji izazivaju zapaljenja gornjih respiratornih puteva, pluća, zapaljenja uha. U nejasnim slučajevima povišene temperature treba misliti na infekcije mokraćnih puteva. Mučnina, povraćanje i proliv uz povišenu temperaturu ukazuju na lokalizaciju infekcije u digestivnom traktu. Naravno treba uvek imati na umu i infekcije centralnog  nervnog sistema ukoliko se održava visoka temperatura koja se ne može smanjiti lekovima za  snižavanje temerature.

Pri svakom stanju jako visoke temperature treba se obratiti svom lekaru koji će na osnovu uzetih podataka kako je i kada počela visoka temperatura, na osnovu procene opšteg stanja pacijenta i urađenog kliničkog pregleda uraditi odgovarajuće laboratorijske analize krvi, mokraće, briseva, urino ili hemokulture, odgovarajućih snimanja da bi se došlo do uzroka koji je izazvao povišenu temperaturu. Lečenje se sprovodi u zavisnosti od uzroka povišene temperature. Ukoliko se radi o novorođenčetu  koje ima povišenu temperaturu zbog pretopljavanja treba ga raskomotiti, skinuti suvišnu odeću, prostorija u kojoj se dete nalazi mora se rashladiti do temparature od 20 stepeni. Zatim treba vlažiti kožu mlakom vodom jer voda koja isparava sa kože oduzima znacajnu količinu toplote. Sličan efekat ima brisanje kože mešavinom vode i alkohola. Ova deca su u suštini zdrava i ne treba koristiti nikakve lekove .

U slučaju da se radi o virusnoj infekciji treba sprovesti simptomsku terapiju, dati lekove za snižavanje temperature (najčešće se kod dece koristi Panadol ili Brufen), dosta tečnosti jer deca  sa visokom temperaturom gube velike količine tecnosti. Ukoliko se posumnja na bakterijsku infekciju ili mešovitu virusno bakterijsku infekciju treba dati antibiotike po mogućstvu prema antibiogramu.

I pored svih preduzetih mera nekada je veoma teško otkriti uzrok povišene temperature. U tim slučajevima se procenjuje kliničko stanje deteta i ukoliko je teško, dete se upućuje u bolnicu gde se rade dodatna ispitivanja, iv.nadoknada tečnosti i primena lekova koji se daju u bolničkim uslovima.

 

autor :  dr. Slobodanka Đurić –

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *