eRoditelj

Početna » Zdravlje » Streptokokna upala grla i tonzila

Streptokokna upala grla i tonzila

Čest simptom zbog kojeg se roditelji obraćaju pedijatru je bol u grlu njihove dece. Bolovi u grlu mogu biti uzrokovani virusima i bakterijama. Najčešća bakterija koja izaziva u dečjem uzrast upalu grla i tonzila je Streptococcus beta haemoliticus (10-15%).

Virusne upale grla zahtevaju samo simptomsku terapiju dok upale grla i tonzila koje su izazvane bakterijama najčešće imaju teži klinički tok i terapija se sprovodi u zavisnosti
od bakterije koja je izolovana.Najčešća bakterija koja izaziva u dečjem uzrast upalu grla i tonzila je Streptococcus beta haemoliticus (10-15%).

Simptomi koji se javljaju kod  dece su:bol u grlu, teškoće pri gutanju, slab apetit, povišena telesna temperatura, glavobolja, uvećane limfne žlezde. Pri tom nema
sekrecije iz nosa i kašlja. Pri pregledu se uočava crvenilo grla, uvećane i crvene tonzile sa vidljivim eksudatom i beličastim naslagama.

Pre odpočinjana terapije uzima se bris grla. Ukoliko se u brisu potvrdi prisustvo bakterije (streptococcus beta haemoliticus) počinje se sa antibiotskom terapijom koja mora da traje dovoljno dugo da se spreči nastajanje komplikacija (reumatske groznice i akutnog glomerulonefritisa). U terapiji se primenjuje Penicillin parenteralno ili per os., a ukoliko je pacijent alergičan na penicilin drugi odgovarajući lekovi. Kako se prenosi od pacijenta do pacijenta kapljičnim putem (kijanjem, kašljanjem, govorom) savetuje  se upotreba maramica pri kijanju i kašljanju. Ukoliko nema pri ruci maramicu kijati u nadlakticu rukava. Neophodna je stalno pranje i dezinfekcija ruku. Od ostale terapije savetuje se uzimanje Paracetamola za snižavanje temperature, ublažavanje bola i glavobolje. Svo vreme uzimati dosta tečnosti.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *