eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Veseli mališani vole vesele boje

Veseli mališani vole vesele boje

autor : Dušica Vujčić Popović
Deca predškolskog uzrasta crtežom izražavaju ono što ne umeju da kažu. Kroz crteže nagoveštavaju svoje neraspoloženje, strah, želje i potrebe – objašnjava vaspitač i defektolog u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

 

1. Šta nam otkrivaju dečiji crteži ?

Likovni radovi mališana predškolskog uzrasta omogućavaju nam da bolje upoznamo njihovu psihofizičku zrelost, emocionalno stanje, mentalne sposobnosti i predstave o okolini.

2. Vole li sva deca da crtaju ?

Dete crtanje doživljava kao zadovoljstvo i relaksaciju. U ovom uzrastu gotovo da nema dece koja ne vole da crtaju. Već u drugoj godini deca nagonski počinju da povlače linije olovkom ili kredom. Tragovi prvlače njegovu pažnju. Takozvano škrabanje je detetu potrebno kao motorička aktivnost. U razdoblju od treće do šeste godine dete prolazi kroz fazu simboličkog crtanja. Predmete i ljude crta onako kako ih doživljava.

3. Šta dete odbija da crta ?

Dete odbija da crta ono što ne voli. Čak i kada lepo crta, ono odbija da crta mrske stvari izgovarajući se da to jednostavno ne ume.

4. Kako tumačiti crtež ?

Kod smelog i nemirnog deteta potezi su energični, dugački i pravi. Linije su tvrde i ukrštaju se pod oštrim uglom. Dete svoj odnos prema nekoj stvari ili osobi izražava veličinom i bojom na crtež.

5. Kako odabira boje ?

Na crtežima radosne i emotivno stabilne dece preovlađuju svetle i vesele boje. To su žuta, narandžasta, crvena i svetlozelena. Depresivno dete crta tamnim i hladnim bojama: ljubičastom, crnom i plavom. Svoj stav prema nekome dete izražava bojom.

6. Imaju li deca osećaj za proporciju ?

Veličina predmeta ili bliske osobe takođe zavisi od toga kako ih dete doživljava. Dete uveličava ono što voli. Na crtežu je malo sve ono što dete želi da potisne.

7. Kako dete izražava svoje želje ?

Dete često crta ono što bi želelo da ima, što znači da kroz crtež projektuje svoje želje.

8. Šta deca najčešće crtaju ?

Deca često crtaju kuću. Ona je znak stabilnosti porodice i topline doma. Detetu je porodica središte sveta. Prisustvo sunca na crtežu je odraz pozitivne emocije. Ako je izostavljeno, preovlađuju negativne emocije.

9. Koji crtež najviše otkriva dete ?

Za upoznavanje deteta najpogodnija tema za crtanje je „moja porodica“. Svoj stav prema članovima porodice dete izražava postavljajući figure po određenom redosledu, veličini i boji. Najveća figura je dominantna u kući. Sebe obično crta do onog člana porodice za koga je najviše vezano. Ako se o njemu najviše brine baka, ono sebe crta pored nje.

10. Zašto deca na crtežu izostavljaju pojedine članove porodice ?

Kad su ljubomorna na mlađeg brata ili sestru, obično ih izostavljaju na crtežu. Time stavljaju na znanje da su im suvišna. Roditelj koji često tuče svoje dete na crtežu obično ima velike šake ili mu dete jednostavno ne nacrta ruke.

11. Kako prepoznati crtež zaplašenog deteta ?

Kod zaplašene i anksiozne dece kuće nemaju prozore i vrata i boje su tamne. Ljude crtaju bez šaka ili sa stisnutim pesnicama. Sve figure na crtežu su sitne u odnosu na dat prostor ili papir.

12. Kako prepoznati crtež zadovoljnog deteta ?

Zadovoljno dete slika vedrim bojama a crtež je ukrašen sa puno detalja. Crta kuću sa dosta prozora, baštu sa cvećem i obavezno sunce iznad kuće.

13. Šta znači crtež sa puno nepovezanih linija ?

Takvi su obično crteži agresivne dece. Elementi su razbacani u prostou i sa puno nepotrebnih, haotičnih linija.

14. Crtež kao upozorenje ?

Duševno nerazvijeno dete prepoznajemo po ponavljanju pojedinih detalja na crtežu. Crtež ima više nedovršenih detalja, a čoveka ponekad crtaju sa više ruku…

15. Šta je poruka crteža ?

Svojim crtežom deca šalju poruku roditeljima i okolini. Veoma je važno razumeti ono što crtaju mališani, jer detetu najbolje možemo pomoći ako ga razumemo. Crtež je put ka uspostavljanju komunikacije s detetom.
.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *