eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Zbog čega deca vole ponavljanja ?

Zbog čega deca vole ponavljanja ?

Ponavljanje iste priče, pesmice koju im pričate ili crtaća koji gledaju jedna je od faza u razvoju deteta koja je najizraženija od druge do četvrte godine. Sa dve godine dete intenzivnije razvija svoj govor pa samim tim razvija i veštine kojima sve bolje razume priče, pesmice koje sluša ili crtaće koje gleda.

foto raisingchildren.net.au

PONAVLJANJE JE MAJKA UČENJA

Ponavljanjem  dete proverava i utvrđuje svoje sećanje  i  razumevanje radnje koje mu se prepričava ili koje gleda. Što bolje razume, više će se interesovati,  pažljivo će pratiti detalje priče ili crtaća, pratiće likove u njima, identifikovaće se sa njima (prepoznajući tako sebe i bliske članove svoje porodice). 

Identifikacijom sa tim likovima dete upoznaje spoljni svet, uči od likova iz priča šta se dešava u životu, uči različite oblike ponašanja. Kroz likove dete stiče različita iskustva iz kojih, iako predstavljaju fantaziju,  dete uči. Priče, pesme, bajke, crtaći, bude u detetu njegovu svesnu i nesvesnu stranu ličnosti. Kod dece stvaraju osećaj sigurnosti, pomažu im da pronađu toplinu, poverenje, ljubav, oslobađaju ih straha. 

Ponavljanje pruža praksu koja deci treba da savladaju nove veštine. Ponavljanje pomaže u poboljšanju brzine, povećava samopouzdanje i jača veze u mozgu koje pomažu deci da uče.

Maloj deci je neophodno, s obzirom da ne znaju da čitaju, da priču zapamte napamet te je to još jedan od razloga potrebe za čestim  ponavljanjem. Ponavljanje ima i edukativnu vrednost jer će se sa svakim novim ponavljanjem dete truditi da nauči i upotrebi sve veći broj reči a samim tim i razvijati svoje kognitivne sposobnosti.  Takođe, kada mu iznova pročitamo ili ispričamo priču ili dete ponovo odgleda crtać, shvatiće da se u međuvremenu ništa nije promenilo, te ponavljanje i umiruje dete jer ono shvata da se ništa nije promenilo.

Iako vam insistiranje deteta da radite stvari iznova i iznova može izgledati dosadno, ono zapravo uvodi suptilne promene u svako ponavljanje. Na primer, vaše dete može lupati drvenom kockicom o sto i obratiti pažnju na to kako se zvuk menja kada jače lupa. Zatim može da počne da koristi plastični čekić i tako pokupi druge informacije o karakteristikama dva materijala.

Mališani zaista vole da ponavljaju akcije iznova i iznova. Ako počnete da budete nestrpljivi, pokušajte da se setite da se moždane veze vašeg deteta jačaju ponavljanjem!

Deo izvora: vrticiportal.com

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *