eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Dete u uzrastu od 24 do 36 meseci

Dete u uzrastu od 24 do 36 meseci

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on email
Između dve i tri godine, dete počinje da oseća potrebu za nezavisnošću, što podstiče novu osobinu, da istražuje. Ova faza razvoja se kod mnoge dece ispoljava tvrdoglavošću i tendencijom da se razviju i zatim ponavljaju napadi besa kako bi dete dobilo ono što želi.

Fotografija: Ilustracija/Unsplash.com

Roditelji će morati da budu jako strpljivi i pokažu svoj odlučan stav, i da izgrade pravila koja će definisati šta je ispravno ili pogrešno, odnosno šta je dobro a šta loše. Ovo će pomoći detetu da izgradi merila vrednosti za budućnost.

Tokom ovih 12 meseci, dete će takođe proširiti svoj društveni svet i počeće da gradi odnose sa ljudima različitim od svojih roditelja i porodice. Na igralištu će pronaći nove prijatelje, počeće da se igraju, učiće da dele, ali često će se držati i svojih stvari i igračaka i boriće se za njih. Bitno je da ih u tome ne sputavate i ne tražite od njih da po svaku cenu dele ono što ne žele. To treba taktički odraditi, kroz priču, i pripremu i pre nego što do borbe oko igračaka dodje.

Igre imaju ključnu ulogu u ovom trenutku, jer sa njima, deca uče da poštuju pravila i da shvate da ne mogu da ostvare vlast nad svim i svakim.

Ovo je doba u kome dete postaje veoma nestašno, razdražljivo i želi da nametne svoju volju. Ono ispituje granice,  i sigurno je da će ukoliko mu vi to dozvolite ići do krajnjih granica, pa roditelji imaju odgovornost da postave jasne granice detetovog ponašanja.

 

autor teksta – Dušica Vujčić Popović

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *