eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Zašto nikada ne bi trebalo da vičete na svoju decu?

Zašto nikada ne bi trebalo da vičete na svoju decu?

Deca su preslatka i nevina bića koja vam mogu popraviti raspoloženje samo zato što su u vašoj blizini. Ali, ponekad se desi da naprave pogrešan  korak u pogrešno vreme i nateraju  vas da vrištite na sav glas.

Roditelji često koriste strah kao alat za kontrolu svoje dece. Vrištanje ili vikanje na decu često može biti prirodna reakcija, posebno kada ste veoma opterećeni. Gubitak kontrole u takvim trenucima može dovesti i do fizičkog  kažnjavanja dece, što nikada nije dobro.

Iako se čini da je vikanje u tom trenutku efikasno rešilo  problem, ono ipak  može  izazvati ozbiljne posledice na vaše dete. Evo nekoliko razloga zbog čega bi trebalo da izbegavate vikanje na svoje dete…

Mogli biste da izgubite njihovo poverenje

Roditelj je čitav svet deteta. Za njih vi niste samo pojedinac koji obezbeđuje osnovne potrebe – hranu, odeću i dom, već ste jedina osoba kojoj mogu slepo da veruju i kojoj otrče kad god ih nešto uplaši. Ali, kada ih vikanjem naučite da se plaše vas, to poverenje se urušava i na kraju gubi.

Pribegavaju laganju i skrivanju

Ako svaki put kad vaše dete pogreši, vi samo vičete misleći da neće ponoviti tu grešku, u stvari  ga samo indirektno podstičete da se u budućnosti sakrije i laže o svojim greškama. Sasvim je normalno da vaše dete pogreši i bude nespretno ili čak i malo buntovno, jer je to samo deo njihovog razvoja. Umesto vikanja, pokušajte da im  pomognete da uvide i razumeju grešku  tako što ćete razgovarati o tome gde je pogrešilo.

Činite da Vas ignorišu

Kako biste se osećali u blizini nekoga ko neprestano zanoveta i kritikuje? Iznerviran, zar ne? Ista stvar se dešava sa vašim detetom kada nastavite da vičete. Vaš mališan nauči da se “isključi” i  postaje imun na vaše grdnje. Dete se ponaša kao da vas sluša dok mentalno  ignoriše ono što govorite. Komunikacija ostaje jednostrana i vaša poruka se nikada ne isporučuje!

Kvarite im samopoštovanje

Stalno vikanje i kažnjavanje deteta može ozbiljno da utiče na njegovo samopoštovanje. Vaše dete ne može da  razmišlja kompleksno već veruje onome što čuje ili vidi pred sobom. Može da počne da sumnja u sopstvene sposobnosti i u to da čini stvari ispravno. Sve to može da vodi ka tome da se dete oseća inferiorno u odnosu na vas ili bilo koga oko sebe.

Bez obzira na uzrast, vaše dete  oseća sramotu i krivicu kada vičete na njega pred drugima. Osećaj sramote i krivice  može dugo da prati vase dete i o tome može da razmišlja duže nego što možete očekivati.

Vikanje prelazi u naviku

Da li ste se pitali zašto je vaše dete više puta odlučilo da ignoriše ili ne sluša kada od njega tražite da obavi bilo kakav posao  ali odmah odreaguje kada ga pitate da li želi čokoladu? Koliko god se čini očiglednim, oni nenamerno ignorišu vašu komandu. To bi moglo biti zato što im je zaista postala navika da sačekaju dok ne počnete da vičete i tek onda da urade ono što se od njih zahteva ili očekuje. Da se ova navika ne bi  stvarala  kod vaše dece, umesto da vičete na njih ili im naređujete da nešto urade, recite im koliko bi vam značilo ili bi vam pomogli kada bi dovršili taj određeni posao. Zbog toga se deca osećaju cenjeno i korisno.

Razvijate  agresivno ponašanje kod dece

Roditelji su nesumnjivo prvi učitelji detetovog života. Vaše dete mnogo uči naročito u prvim godinama gledanjem i slušanjem, i imitirajući svoje roditelja.  Način na koji se ponašate sa njima uči ih da preslikavaju isto ponašanje i u odnosu sa drugima. Samim tim, vi učite svog mališana da bude agresivan dok i dalje vičete na njega. Ne iznenađujte se ako vidite da dete na isti način reaguje sa vama, ili bilo kim drugim, kada je ljuto.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *