eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Deca koja ujedaju

Deca koja ujedaju

Ništa Vas ne može toliko iznenaditi kao trenutak kada vas Vaše malo nevino dete sočno ujede. Dok bebe neretko počinju grickanje još tokom sisanja, mala deca koja grizu su takođe uobičajena pojava.

Photo by Monstera – Pexels.com

Izvori – sretnodijete.com i wikipedia

Deca koja grizu drugu decu obično to rade jer nose određeni stepen frustracije, osećaj nemoći ili stresa. Ujedanje može učiniti da se osećaju moćno, zbog reakcije i pažnje koju dobijaju  kao rezultat njihove akcije.

Ujedanje kao eksperiment:

Jedan od prvih načina kako će Vaše dete da istražuje svet oko sebe je kroz usta. Na kraju će svaki predmet do koga se dete dočepa završiti u njegovim ustima. I ne zadugo posle toga  ono će verovatno isprobati svoje desni ili zubiće tokom dojenja, što naravno mame može ostaviti u šoku. Dakle ujedanje se može smatrati normalnim ukoliko su u pitanju pojedinačni slučajevi, nastali iz želje za esperimentisanjem. Ali sve veća učestalost ujedanja može da ukaže na određeni emotivni problem deteta.

Ujedanje iz frustracije:

•    Neka deca ujedaju kada dožive stres u nekim socijalnim situacijama pa još uvek nisu u stanju da artikulišu svoja osećanja.

•    Mala deca koja još uvek nisu dovoljno stara  da bi naučila da dele stvari, često pribegavaju ujedanju druge male dece kako bi dobila ono što žele

•    Mlađa deca ponekad ujedaju stariju decu koja imaju kontrolu nad nekom zajedničkom aktivnošću.

Ujedanje iz osećaja nemoći :

Najmlađe dete u porodici je uglavnom nepopravljivi ujedač. Dok njegova starija braća i sestre mogu lako da komuniciraju i artikulišu svoje potrebe – shodno tome mogu češće da dobiju ono što žele  –  mali “davež” oseća nemoć da učini isto. U takvom okruženju dete otkriva da će ujedom da zadobije pažnju i vrlo često ono što želi.

Šta raditi :

NE ujedajte Vi dete ni iz šale, čak ni kako bi mu pokazali ljubav, jer neki roditelji i to rade
Odlučno i smireno recite NE.
Detetu starom od 2 -3  godine recite “ NE. Ne ujedaj, to nije lepo ! To boli.”
NE ujedajte Vi dete da bi mu pokazali kako izgleda biti ujeden.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *