eRoditelj

Početna » Roditeljstvo » Prelazak iz pelena na nošu

Prelazak iz pelena na nošu

Praksa pokazuje da dosta roditelja ulaže puno muke i truda pre nego što njihovo dete konačno ne uspe da osvoji važan razvojni korak- prelazak iz pelena na nošu.

Neka deca spremnost za prelazak iz pelena na nošu pokazuju između 18 i 24 meseca ali je sve veći broj dece koja ovu aktivnost uspesno ostvaruju tek između dve i po do tri i po godine starosti. Vrlo je važno  da  se sa obukom ne počne suviše rano, ne pre 18-og meseca, jer je za njeno uspešno sprovođenje potrebna određena zrelost deteta. Prelazak sa pelena na nošu zahteva kombinaciju fizičkih i mentalnih sposobnosti razvojnih osobina, koje moraju biti savladane pre nego što prelazak na nošu bude konačan I uspešan

 

Kako da znam da li je moje dete  spremno i da treba početi trening?

 

 Vaše dete pre svega treba da ume da  vas obavesti da je prljavo ili mokro, što ukazuje na želju da mu se pelena promeni. Zatim njegov hod treba da je dobro savladan, da ume da sedne na nošu kao i da ustane sa nje bez  pomoći.   Vaše dete mora da bude u stanju da prepozna kod sebe nagon za mokrenjem ili vršenjem nužde (“signalne sposobnosti”), i da bude  u stanju da verbalizuje taj nagon.
Drugi znak spremnosti je suva pelena u odredjenom delu dana (ujutru nakon budjenja ili nakon popodnevnog spavanja) ili naprezanje nakon obroka.

 

Šta treba raditi?

 

 • Trebalo bi da kupite malu nošu ili adapter za wc šolju i to po mogucstvu dozvoliti detetu da samo izabere sebi nošu ili adapter (to ce ga motivisati)
 • Počnite da razgovarate na tu temu sa njim, čitajte ili pričajte priče na tu temu.  Koristite jednostavne reči (kao što su “pi-pi”, i “kaka”) da bi dete moglo da opiše šta se dešava.
 • Nošu stavite u kupatilo i objasnite detetu da će ona tu i ostati. Nikako se ne sme iznositi u spavaću ili dnevnu sobu, kao ni u kuhinju.
 • U ovaj pohod krenite po toplom vremenu jer ćete tako lakše moći da ostavite dete u gaćicama, kako bi zaista i osetilo da je mokro (u pelenma dete ostaje potpuno suvo).
 • Posle izvesnog vremena, obucite mu odeću koja se lako svlači, izbegavajte tregere ili dugmiće. To će mu pomoći da brzo sedne na nošu, jer u prvo vreme dete u poslednjem trenutku shvata da mu se piški ili kaki. Znači nema baš mnogo vremena za skidanje!
 • Pošto je u društvu sve lakše iskoristite  posetu malih rođaka ili drugara koji koriste nošu, kako bi svom detetu dali primer

 

Greške koje treba izbegavati…

 

 • Ako žurite sa skidanjem pelena, rizikujete da načinite greške koje mogu potpuno da blokiraju dete po ovom pitanju. Pored toga, vaše nestrpljenje može dovesti do kasnijeg nekontrolisanog mokrenja ili opstipacije. Zato morate da znate šta ne smete da radite.
 • U toj ranoj fazi obuke izbegavajte pritisak na vaše dete pre nego što je spremno
 • Ne terajte dete da ostane na noši. Ako ništa ne uradi za nekoliko minuta, znači da ne želi ili da još nije shvatilo šta od njega tražite. Sačekajte još malo.
 • Desio se mali “incident”. Nije ništa strašno. Nikako ga nemojte grditi.
 • Pokušajte da ne počinjete trening prelaska sa pelene na nošu tokom bilo koje vrste preokreta u svetu deteta – na primer, prelazak u novi stan, rođenje novog deteta, razvod ili bolest

Važno je da roditelji postanu svesni toga šta za ukupan razvoj njihovog mališana znači da „skine“ pelene i počne na vreme da traži nošu. Nije bez razloga ovaj razvojni zahtev proglašen za jedan od najtežih koji dete treba da ispuni, jer se jedan čin socijalizacije bitno kosi sa prirodom malog bića, tj. njegovim snažnim nagonom za prljanjem.
Drugi važan momenat koji roditelji treba da imaju u vidu je da za dete priličan napor predstavlja sticanje kontrole nad jednim delom svog tela.

 

Izvor: Vrticiportal

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *