eRoditelj

Početna » Vesti » U susret Savindanu izvođenje predstave „Priča o Svetom Savi“

U susret Savindanu izvođenje predstave „Priča o Svetom Savi“

U Malom pozorištu „Duško Radović“, u subotu, 23. januara u 17 časova i u nedelju, 24. januara u 12 časova, biće izvedena predstava za decu „Priča o Svetom Savi“ u režiji Saše Gabrića. Predstava je nastala po tekstu Bratislava Petkovića i prati život Rastislava (Rastka) Nemanjića srpskog princa, monaha, igumana manastira Studenica, književnika, diplomate i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.
U susret Savindanu - Izvodjenje predstave "Sveti Sava"

Foto Ž. Sinobad

Rastko, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog, kao mladić dobio je od oca na upravu Zahumlje ali je ubrzo pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

„Retki su narodi koji mogu da se pohvale time da se kroz jednu ličnost mogu prikazati svi nedostižni vrhovi kojima se teži. Neprolazne vrednosti za svakog čoveka. Mi spadamo u te, koji imaju privilegiju i čast da kroz jednu ličnost personifikujemo sebe, svoju istoriju i duhovnost. Sva njena dubina, veličina i sjaj odlikuje se kroz lik svetog čoveka, nacionalnog simbola, duhovnog zaštitnika svih srba – Svetog Savu.“ – rekao je Saša Gabrić, reditelj predstave.

 

Foto Ž. Sinobad

U predstavi igraju Bogdan Bogdanović (Rastko, Sava), Nebojša Ljubišić (Nemanja), Aleksandra Anđelković (Ana), Saša Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i Katarina Dimitrijević (Đurđinka).

Foto Ž. Sinobad

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *