eRoditelj

Početna » Vesti » Sedam veličanstvenih – moderne bajke poljske književnice za decu Roksane Jendžejevske-Vrubel

Sedam veličanstvenih – moderne bajke poljske književnice za decu Roksane Jendžejevske-Vrubel

Odiseja s ponosom predstavlja višestruko nagrađivanu poljsku književnicu za decu, Roksanu Jendžejevsku-Vrubel. Njena zbirka modernih bajki Sedam veličanstvenih prvi je prevod ove autorke na srpski jezik.

Snežana beži od kuće zbog nerealnih standarda lepote svog kraljevstva; zlobni vuk osnovac maltretira svoje vršnjake jariće; Zlatokosa je poznata širom sveta, ali strašno usamljena; tri praseta ubeđuju vuka da kupi gomilu nepotrebnih stvari; majka se zbog silnih poslova ponekad oseća kao Pepeljuga… Hm, čekajte, sve ovo zvuči baš poznato?

Junaci čuvenih bajki našli su se u čudnoj situaciji: njihove priče su se izmenile i bave se svakodnevnim problemima s kojima se susreću deca širom sveta. Koristeći motive sedam poznatih priča, čuvena poljska književnica Roksana Jendžejevska-Vrubel skreće pažnju na razliku između onoga što je u životu zaista važno i površnih, prolaznih trendova i uči nas da budemo najbolja moguća verzija sebe.

**

Roksana Jendžejevska-Vrubel (1969) je poljska spisateljica, scenaristkinja, dramaturškinja, autorka brojnih radio-drama i udžbenika.
Diplomirala je psihologiju na Univerzitetu u Gdnjasku, gde je završila master i doktorske studije iz književnosti. Pre nego što se posvetila pisanju, radila je kao administrativni menadžer kulturnog centra „Žak“ u Gdanjsku, pisala za dečje novine Svjerščik i Miš i u redakciji dečjeg programa Poljskog radija i Poljske televizije. Autorka je brojnih tekstova u školskim udžbenicima. Na književnu scenu stupa 1998. godine knjigom Evo me (Oto jestem) koju objavljuje zajedno sa profesorom Vlodimižom Fijalkovskim, a 2004. objavljuje prvu samostalnu knjigu Priča o kanapu.

Napisala je preko četrdeset knjiga, među kojima su najpoznatije Princeza (2004), Lucijan – lav kakvog nema (2005), Ortografiti – čitanje s razumevanjem (2006) Bukvar demokratije (2007), Razgovori s prasicom Halinicom (2011), Praktični čovek, (2016), Aurorina radionica (2019), Sedam veličanstvenih (2019), Unezverenost (2021), Cvet paprati (2022).
Laureatkinja je književne nagrade „Kornel Makušinjski”i trostruka dobitnica nagrade „Zarez i tačka” (2009, 2017, 2019) za najbolju dečju knjigu. Njene knjige su uvrštene na Zlatnu listu fondacije ABC XXI „Cela Poljska čita deci“, na Listu riznice Muzeja dečjih knjiga i na međunarodnu listu „Bele vrane” (The White Ravens).

Stvorila je Floru, junakinju najprodavanije serije knjiga za koju je 2009. dobila nagradu „Bestseler godine“ i na osnovu koje je nastala popularna animirana serija. Za zasluge u kulturi odlikovana je medaljom „Glorija Artis“. Članica je poljske sekcije IBBY i Književne unije, i stalna saradnica poljskih biblioteka u kojima često drži predavanja i radionice za nastavnike i bibliotekare.

Više o knjizi:
https://odiseja.co.rs/knjige/knjige-za-decu/knjiga-sedam-velicanstvenih-autor-roksana-jendzejevska-vrubel-1211

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *