eRoditelj

Početna » Vesti » Novi roman za decu Tuve Janson: Iskrena varalica

Novi roman za decu Tuve Janson: Iskrena varalica

Iskrena varalica smatra se jednim od najboljih romana Tuve Janson. Pitanja kojima se autorka, inače, bavi u svojim delima: samoća i zajednica, umetnost i život, ljubav i mržnja, ovoga puta postavljena su iz nešto mračnije perspektive.

U selu od pamtiveka nije bilo toliko snega, onog koji neprestano pada i gomila se na vratima i prozorima, pritiska krov, i ni načas ne prestaje. Sunce se kasno rađa i rano zalazi i tokom dana dokoni meštani rado razmenjuju tračeve. Ove godine svi pričaju o Katri Kling i Ani Emelin. Katri je čudakinja žutih očiju koja živi sa mlađim bratom i psom koji nema ime. Ona ne veruje u služenje „belim” lažima na kojima počiva moderno društvo i ume da vidi pravi uzrok svakog problema. Ana, ostarela ilustratorka knjiga za decu, njena je direktna suprotnost: prilično povučena ali cenjena meštanka. Ana stanuje u ogromnoj kući i izlazi tek kad sneg počne da se topi kako bi slikala šumu. Ana poseduje nešto što Katri želi, a kako bi to dobila, ona će preuzeti kontrolu nad Aninim životom i domaćinstvom. Proleće se bliži i uskoro će otkriti zemlju prekrivenu snegom, kao i pravo lice iskrene varalice. Ali da li je varalica zaista osoba na koju ste prvo pomislili?

Tuve Marika Janson (Helsinki, 1914–2001) rođena je u porodici umetnika koji su pripadali finskoj manjini čiji je maternji jezik švedski. Njen otac Viktor bio je vajar, majka Signe Hamarsten Janson ilustratorka i dizajnerka, jedan brat fotograf a drugi autor stripova. Od rane mladosti opredeljena za umetničku karijeru, Tuve je odrastala u kreativnoj i boemskoj atmosferi. Prve crteže objavila je sa petnaest godina, u časopisu Garm, liberalnom (i tokom Drugog svetskog rata antifašističkom) magazinu koji je osnovala njena majka, i ubrzo postala jedan od najzapaženijih mladih finskih umetnika. Pohađala je škole za likovne umetnosti u Švedskoj, Finskoj i Francuskoj. Izlagala je širom sveta.

Ilustrovala je knjige (i dan-danas se pamte njene ilustracije za Alisu u Zemlji čuda i Gospodara prstenova) i slikala murale širom Finske. Iako je sebe smatrala prvenstveno slikarkom, svetsku slavu je stekla knjigama i stripovima o porodici Mumin. Napisala je i desetak knjiga za odrasle.
Tuve Janson se ubraja među najčitanije i najprevođenije finske autore.

Za doprinos stvaralaštvu za decu, Tuve Janson je 1966. nagrađena Medaljom Hansa Kristijana Andersena, najvećim priznanjem u toj oblasti.
Dobila je i brojna druga priznanja za svoj rad, između ostalog, tri Finske državne nagrade za književnost (1963, 1971 i 1982), Nagradu Selma Lagerlef (1992) i Nagradu švedske akademije (1994).

 

Više o knjizi:
https://odiseja.co.rs/knjige/knjige-za-odrasle/knjiga-iskrena-varalica-autor-tuve-janson-1210

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *