eRoditelj

Početna » Vesti » Dečiji filmski matine u Kinoteci

Dečiji filmski matine u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka je pripremila program za najmlađu publiku, koja će u predstojeća dva vikenda imati priliku da neka poznata domaća ostvarenja vidi na velikom ekranu, a ulaz će biti slobodan.

 

Dečiji filmski matine održava se 11. i 12., a zatim 18. i 19. februara. Besplatne projekcije u sali „Makavejev“ počinju u 12 sati.

 

Program u subotu otvara restaurisana verzija popularne komedije „Pop Ćira i pop Spira“ (1957), u režiji Soje Jovanović, ekranizacija istoimenog romana Stevana Sremca. Ova duhovita i romantična priča iz idiličnog vojvođanskog sela, prema scenariju Rodoljuba Andrića i rediteljke, bila je prvi film u boji nekadašnje jugoslovenske produkcije.

 

U nedelju je na repertoaru „Mahovina na asfaltu“ (1983) Jovana Rančića. Reditelj je sa Veroslavom Rančićem i autor scenarija o seoskom dečaku koji voli poeziju i životinje. Kada krene u školu u gradu vršnjaci ga u početku ismevaju jer se razlikuje od njih, ali se na kraju ipak prepoznaju prave vrednosti.

Za 18. februar najavljena je „Poslednja trka“ (1979), takođe u režiji Jovana Rančića, uz koscenariste Veroslava Rančića i Milana Šećerovića. Priča prati dečaka koji pomaže na hipodromu, gde će zavoleti konja Zimzelena, nekadašnjeg šampiona. Uprava hipodroma namerava da „penzionisanog“ Zimzelena proda klanici, ali se deca udružuju da ga spasu.

 

Ciklus se završava 19. februara projekcijom filma „Orlovi rano lete“ (1966), još jednom uspešnom režijom Soje Jovanović koja je s Nenadom Jovičićem adaptirala istomeni roman Branka Ćopića. U žanru avanture i komedije film prikazuje život grupe dece iz sela pod Grmečom, njihove igre hajduka i hrabrost kada sa dolaskom rata 1941. godine te igre postaju stvarnost.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *