eRoditelj

Početna » Vesti » Predstava “Detinjarije” u KC Čukarica

Predstava “Detinjarije” u KC Čukarica

Posle 15 godina Tihomir Stanić ponovo igra hit komad “Detinjarije”. U Kulturnom centru „Čukarica“, ova komedija biće izvedena u četvrtak, 17. marta sa početkom u 19,30 časova.

U Kulturnom centru „Čukarica“, ova komedija biće izvedena u četvrtak, 17. marta sa početkom u 19,30 časova.Cena karte je 800 dinara.Predstavu “Detinjarije” je, po tekstu Rejmona Kusa, režirao Dušan Petrović. Sa ovom predstavom, Tihomir Stanić trostruki je pobednik Drugog Jugoslovenskog festivala pozorišta jednog glumca, održanog u Nikšiću od 5. do 9. maja 1997. godine.

Za ulogu u “Detinjarijama” pripale su mu: Nagrada stručnog Žirija; Nagrada publike; Nagrada kritike. Na pozorišnom festivalu “Zemun fest ’97” Tihomiru Staniću je dodeljena “Zlatna plaketa” za najbolju mušku ulogu.

“Detinjarije” su, naime, odigrale misionarsku ulogu u ponovnom vraćanju dostojanstva monodrami, što se vrlo brzo pokazalo na delu…”

Tihomir Stanić potvrđuje da je monodrama odgovor jakih. Da je to preuzimanje tereta čitavog dramskog zbivanja na sebe, kompletne scene, svih njenih elemenata i znakova, čak i scenografije: on ume da bude i njen deo i da je uzme za partnera ako hoće.

On prihvata izazov da sjedini i disciplinuje govornu i fizičku radnju i da ih sve vreme strogo kontroliše, da bude i protagonista i antagonista, da nosi i radnju i protivradnju.

Jedan glumac tako, polako i vešto, ali bespogovorno, uvlači publiku udobno zavaljenu u sigurnost i prednosti mraka, u svoju realnost, stvarnost scene, oslobađa je otpora i sumnji, suočava sa drugačijim i novim. Zato mu se uložena energija vraća.

On stvara kolo energije, kao strujno kolo, koje povezuje scenu i gledalište i to mnogo ubedljivije od većine predstava koje se trenutno sa velikom pompom igraju u našim pozorištima…

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *