eRoditelj

Početna » Vesti » Jedanaesta dečija šetnja NE REMETI DEČIJU SREĆU!

Jedanaesta dečija šetnja NE REMETI DEČIJU SREĆU!

Hiking kids, projekat organizacije Ekotopia, čiji je cilj povezivanje ljudi sa prirodom, nastavlja u ritmu dečije graje i osmeha, koje su prvih deset šetnji do sada proizvele. Ovog puta, početna tačka će biti manastir Grgeteg na Fruškoj Gori. Tura je odlična za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

Fruškogorski manastiri predstavljaju utočišta, neiscrpnu inspiraciju, kada su u pitanju šetnje Hiking kids u pitanju. Manastir Grgeteg, jedan je od najlepših dragulja ove magične planine, a u neposrednoj blizini nalazi se i Velika Remeta, stvorena za uživanje u vanredno sadržajnom kompleksu. Učesnici će se prošetati preko polja i livada, kroz šume četinarske i listopadne, i uživati u miru i spokoju predivnih seoskih pejzaža.

ŠTA SE OBILAZI?
GRGETEG – KALIN POTOK – VELIKA REMETA – ŠUMARSKA KUĆA – GRGETEG

KADA SE KREĆE?
– OKUPLJANJE I POLAZAK OD MANASTIRA GRGETEG, U SUBOTU 03.04.2021. U 11 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/HXxM8DeKoiHY1Cbq6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?
Šetnja kreće od manastira GRGETEG, u početku putem, po ravnom, prateći Kalin potok, a zatim se učesnici penju  prateći njive i livade, poneki voćnjak i vinograd. Kada se završi sa usponom, nastavlja se dalje kroz predivnu četinarsku šumu, koja uskoro postaje listopadna i takva je sve do manastira VELIKA REMETA. Ova deonica dugačka je 3 km.
U krugu manastira, osim predivne crkve sa najvišim zvonikom od svih fruškogorskih, nalazi se pregršt sadržaja. Tu je maštovito uređen vrt sa kaskadama i replikom vitlejemske pećine, ograđeni deo uz potok sa živinom, klupice i stolovi, puno prostora za trčanje i zabavu. Ovde će biti napravljena pauza i nakon toga se nastavlja dalje, kako bi se napravio pun krug i omogućio povratak natrag ka manastiru Grgeteg.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
– Dužina projektovane putanje je oko 5.2 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata, uz pokoje kraće stajanje usput i nešto duže zadržavanje u Manastiru. Tura nije teška, pa se preporučuje i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?
– Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada ili Beograda, uputite se ka Banstolu, a zatim i ka manastiru Krušedol, odakle ćete dalje nastaviti ka manastiru Grgeteg.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *