eRoditelj

Početna » Vesti » Svetski dan pozorišta

Svetski dan pozorišta

Svetski Dan pozorišta se obeležava 27. marta na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan pozorišta širom sveta organizuju razne manifestacije.

Svetski Dan pozorišta se obeležava 27. marta na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan pozorišta širom sveta organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Tradicionalnu poruku u specifičnoj situaciji napisala je svetski priznata pozorišna, filmska i televizijska glumica, Dama Britanskog carstva Helen Miren:

”Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj buduhnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“

U kulturnom centru “Čukarica” ovogodišnji Svetski dan pozorišta obeležen je izvođenjem pozorišne predstave za decu “Ivica, Marica i Mek bakica” pozorišta “Pan teatar”.

Izvor: KC Čukarica

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *