eRoditelj

Početna » Vesti » Digitalni bukvar nenasilne komunikacije za sve

Digitalni bukvar nenasilne komunikacije za sve

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja DOR CENTAR, udruženje koje je posvećeno radu s decom i roditeljima na temu širenja nenasilja, edukacije o nenasilnoj komunikaciji, na današnji dan je pripremilo jedan divan poklon.

DOR, Centar za kreativnu edukaciju i umetnost iz Novog Sada, za sve zainteresovane deli besplatnu publikaciju BUKVAR NENASILNE KOMUNIKACIJE. Bukvar se može preuzeti na njihovom sajtu u okviru odeljka aktivnosti i publikacije. 

UNUTAR BUKVARA 

Interaktivna publikacija “Bukvar nenasilne komunikacije” je prvenstveno namenjena roditeljima i deci, ali isto tako i kao edukativna “alatka” za učitelje i vaspitače u školama i vrtićima.

“Na izradi Bukvara bili su uključeni i odrasli i sama deca što donosi dodatnu vrednost, a osnovna ideja je da koristeći Bukvar roditelji budu u mogućnosti da se sami upoznaju i da objasne deci pojedine reči i pojmove važne za nenasilje, kao i da odigraju igre koje se nalaze u publikaciji”, izjavila je jedna od autorki i edukatorka ispred DOR CENTRA Marija Belić-Bibin.

KOJA REČ VIŠE O NENASILJU ZA ERODITELJ.RS

Svaka prosečna porodica i roditelji čija deca tek stasaju za život, kao jednu od glavnih briga koje nose u sebi, pored egzistencijalnih, napomenuće brigu da im dete ili bilo koji član porodice ne bude povredjen. To je normalno i prirodno. Medjutim, ako pogledamo u zvanične statističke podatke, informacije nisu ni malo ohrabrujuće. Na žalost, o mnogim slučajevima čujemo tek kada postanu aktuelna medijska priča ili statistika.

DOR radionice „Jezika ljubavi i nenasilne komunikacije“ predstavljaju prvenstveno rad sa decom, ali i sa roditeljima kroz radionice i predavanja na temu nenasilne komunikacije i prevencije konflikata. Većina dece pokazuje određene oblike nasilnog ponašanja tokom različitih faza svoga odrastanja. Ta nasilna ponašanja teška su, kako za dete, tako i za njegovu okolinu. Postavlja se pitanje šta treba da se čini u tim situacijama, kako postupati sa decom koja se nasilno ponašaju?

Iz želje i potrebe da se zaštite deca koja su izložena nasilnom ponašanju svojih vršnjaka, ali i da se pomogne deci koja se nasilno ponašaju, predstavljanje nenasilne komunikacije, makar i osnovnih načela, može doprineti dobrobiti na prvom mestu deteta, ali i njegovog okruženja.

DOR – Centar za kreativnu edukaciju i umetnost izdao je knjigu BUKVAR NENASILNE KOMUNIKACIJE, i dodatno organizuje radionice za decu gde se kroz kreativan rad i interaktivan radioničarski rad deca upoznaju sa osnovnim načelima nenasilne komunikacije. Ove radionice nisu psihoterapeutski rad sa decom, već kreativne edukativne radionice gde deca uče veštinu nenasilne komunikacije, jačaju poverenje u sebe i druge, prepoznaju svoje i tudje emocije i nalaze način da putem reči rešavaju konflikte.

Naš cilj je da deci pokažemo da je svako ljudsko biće vredno ljubavi i poštovanja, kao i da se svi konflikti mogu rešiti.

DOR – CENTAR ZA KREATIVNU EDUKACIJU I UMETNOST, NOVI SAD

www.dorcenter.org

FB: https://www.facebook.com/DORCentar
email: dororganisation@gmail.com

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *