eRoditelj

Početna » Vesti » Digitalni bukvar nenasilne komunikacije za sve

Digitalni bukvar nenasilne komunikacije za sve

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on email
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja DOR CENTAR, udruženje koje je posvećeno radu s decom i roditeljima na temu širenja nenasilja, edukacije o nenasilnoj komunikaciji, na današnji dan je pripremilo jedan divan poklon.

DOR, Centar za kreativnu edukaciju i umetnost iz Novog Sada, za sve zainteresovane deli besplatnu publikaciju BUKVAR NENASILNE KOMUNIKACIJE. Bukvar se može preuzeti na njihovom sajtu u okviru odeljka aktivnosti i publikacije. 

UNUTAR BUKVARA 

Interaktivna publikacija “Bukvar nenasilne komunikacije” je prvenstveno namenjena roditeljima i deci, ali isto tako i kao edukativna “alatka” za učitelje i vaspitače u školama i vrtićima.

“Na izradi Bukvara bili su uključeni i odrasli i sama deca što donosi dodatnu vrednost, a osnovna ideja je da koristeći Bukvar roditelji budu u mogućnosti da se sami upoznaju i da objasne deci pojedine reči i pojmove važne za nenasilje, kao i da odigraju igre koje se nalaze u publikaciji”, izjavila je jedna od autorki i edukatorka ispred DOR CENTRA Marija Belić-Bibin.

KOJA REČ VIŠE O NENASILJU ZA ERODITELJ.RS

Svaka prosečna porodica i roditelji čija deca tek stasaju za život, kao jednu od glavnih briga koje nose u sebi, pored egzistencijalnih, napomenuće brigu da im dete ili bilo koji član porodice ne bude povredjen. To je normalno i prirodno. Medjutim, ako pogledamo u zvanične statističke podatke, informacije nisu ni malo ohrabrujuće. Na žalost, o mnogim slučajevima čujemo tek kada postanu aktuelna medijska priča ili statistika.

DOR radionice „Jezika ljubavi i nenasilne komunikacije“ predstavljaju prvenstveno rad sa decom, ali i sa roditeljima kroz radionice i predavanja na temu nenasilne komunikacije i prevencije konflikata. Većina dece pokazuje određene oblike nasilnog ponašanja tokom različitih faza svoga odrastanja. Ta nasilna ponašanja teška su, kako za dete, tako i za njegovu okolinu. Postavlja se pitanje šta treba da se čini u tim situacijama, kako postupati sa decom koja se nasilno ponašaju?

Iz želje i potrebe da se zaštite deca koja su izložena nasilnom ponašanju svojih vršnjaka, ali i da se pomogne deci koja se nasilno ponašaju, predstavljanje nenasilne komunikacije, makar i osnovnih načela, može doprineti dobrobiti na prvom mestu deteta, ali i njegovog okruženja.

DOR – Centar za kreativnu edukaciju i umetnost izdao je knjigu BUKVAR NENASILNE KOMUNIKACIJE, i dodatno organizuje radionice za decu gde se kroz kreativan rad i interaktivan radioničarski rad deca upoznaju sa osnovnim načelima nenasilne komunikacije. Ove radionice nisu psihoterapeutski rad sa decom, već kreativne edukativne radionice gde deca uče veštinu nenasilne komunikacije, jačaju poverenje u sebe i druge, prepoznaju svoje i tudje emocije i nalaze način da putem reči rešavaju konflikte.

Naš cilj je da deci pokažemo da je svako ljudsko biće vredno ljubavi i poštovanja, kao i da se svi konflikti mogu rešiti.

DOR – CENTAR ZA KREATIVNU EDUKACIJU I UMETNOST, NOVI SAD

www.dorcenter.org

FB: https://www.facebook.com/DORCentar
email: dororganisation@gmail.com

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.