eRoditelj

Početna » Vesti » Hiking Kids najavljuje četvrtu dečiju šetnju BEŠE I BIĆE!

Hiking Kids najavljuje četvrtu dečiju šetnju BEŠE I BIĆE!

Hiking kids, projekat organizacije Ekotopia, čiji je cilj povezivanje ljudi sa prirodom, nastavlja u ritmu dečije graje i osmeha, koje su prve tri šetnje do sada proizvele. Ovog puta, početna tačka će biti spomen obeležje Jabuka na Fruškoj Gori. Tura je odlična za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

Početna tačka ove šetnje biće spomen obeležje Jabuka u nacionalnom parku Fruška Gora. Na ovom mestu organizatori će prozboriti reč dve o spomenicima uopšte, razlogu izgradnje spomen obeležja i partizanima koji su se ovuda kretali tokom Drugog svetskog rata. Nakon toga će se lagano spustiti kroz gustu šumu do fruškogorskog manastira Bešenovo, gde će učesnici moći da uživaju u predivnom ambijentu, a nakon toga je planiran lagan povratak natrag do početne tačke.
Tura je odlična za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

ŠTA SE OBILAZI?

SPOMEN OBELEŽJE JABUKA – MANASTIR BEŠENOVO – SPOMEN OBELEŽJE JABUKA

KADA SE KREĆE?

– OKUPLJANJE I POLAZAK OD SPOMEN OBELEŽJA JABUKA, U SUBOTU 27.02.2021. U 11H
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
Spomen Obeležje “Jabuka”
https://maps.app.goo.gl/DdQoC4hX2CMTADDp6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnja kreće od kompleksa JABUKA, odakle učesnike očekuje oko 2.5 km nizbrdice, u početku kolskim putem, a kasnije šumskom stazom do sedamnaestog fruškogorskog bisera, manastira BEŠENOVO. Manastir je u finalnoj fazi obnove, koja je krenula 2004. godine, nakon što je 1944. godine miniran i sravnjen sa zemljom. Tu ćemo se napraviti tridesetominutna pauza, pričaće se o načinu funkcionisanja jednog manastira, a možda i iz prve ruke od monaha čuti kako izgleda manastirski život.
Nakon toga učesnike šetnje očekuje lagani povratak istom stazom nazad i još 2.5 km uzbrdice, u laganom ritmu i uz nekoliko pauza, kako bi se vratilo na početnu tačku.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 5 km. Kako bi je kompletno savladali biće  potrebno nekih 3 časa, uz nekoliko kraćih pauza radi priče i odmora.
Tura je prilično lagana i preporučuje se i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju je organizator nazvao Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo i tako kako vas put vodi sve do table koja vas obaveštava da je levo skretanje ka Rakovcu. Ovaj put vas vodi do grebena planine i raskrsnice na kojoj idete desno. Nakon 10-15 minuta nailazite na tablu za odmorište Jabuka. Druga varijanta dolaska preko Beočina, odakle vas put bodi uzbrdo ka Crvenom Čotu, a zatim se na raskrsnici sa Partizanskim putem odvajate desno upravo na njega i vozite nekih 5 minuta dok ne ugledate odmorište Jabuka sa desne strane.

Tačna lokacija: https://goo.gl/maps/pGeTzU43psKPx8Cd6

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije

 

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Minimalno 1l vode, udobne i jake patike za šetnju, užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće,  kačket ili kapu, naočare za sunce, rezervnu garderobu i šta god da smatrate da je neophodno Vama i detetu za udobnu šetnju.

Ture se ne naplaćuju prilikom prijave, ali mogu biti podržane donacijama učesnika na kraju obilaska, u iznosu koji sami odredite.

Rezervacije su obavezne i mogu se obaviti preko inboksa Fejsbuka ili Instagrama Hiking Tour Serbia. Broj prijava je ograničen.

Za detaljnije informacije o planu šetnje i drugim pojedinostima, posetite facebook stranicu Hiking Tour Serbia – ČETVRTA dečija šetnja BEŠE I BIĆE! by Hiking Kids

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *