eRoditelj

Početna » Vesti » Besplatna predstava radionice u Malom pozorištu “Duško Radović

Besplatna predstava radionice u Malom pozorištu “Duško Radović

U subotu, 13. marta u 17 h u Malom pozorištu „Duško Radović“ biće izvedena interaktivna, edukativna predstava za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, autora i reditelja Marka Dukića, u izvedbi “Nevid Teatra” iz Banjaluke. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obaveznu rezervaciju.

Pored predstave, istog dana u foajeu pozorišta održaće se besplatne dramske interaktivne radionica za decu uzrasta od četiri do šest godina u 12 sati i uzrasta od devet do 14 godina starosti u 13 sati.
Izvođenje je deo turneje Nevid teatra iz Banja Luke širom Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” koji je implementiran u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije.

Turneja obuhvata 10 gradova Srbije:

  • Smederevo (Kulturni centar Smederevo, 27.2.),
  • Pančevo (Centar za kulturu Pančeva, 1.3.),
  • Šabac (Šabačko pozorište, 3.3.),
  • Zrenjanin (Kulturni centar Zrenjanin, 4.3.),
  • Sombor (Narodno pozorište Sombor, 6.3.),
  • Novi Sad (Pozorište mladih, 7.3.),
  • Gornji Milanovac (Kulturni centar Gornji Milanovac, 9.3.),
  • Kruševac (Kruševačko pozorište, 10.3.),
  • Niš (Pozorište lutaka Niš, 11.3.) i
  • Beograd (Malo pozorište „Duško Radović”, 13.3.).

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka, i prikazuje deci da je svet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić.

Dramske interaktivne radionice vode glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, Maja Vujanović i Dejan Andrić, a deca će imati priliku da na zabavan i uzbudljiv način uče o biljnom i životinjskom svetu i upoznaju se sa osnovama dramskih tehnika: priča, vođena mašta, zamišljena putovanja i improvizacija kroz čudesni svet fantazije u kojem se izražava osećanjima i idejama.

Pre svakog izvođenja predstave u svrhu obrazovanja pozorišne publike biće prikazan animirani pozorišni bonton za decu i odrasle u produkciji Nevid teatra, autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku i zvučne efekte. Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

„Za uživanje u predstavama, bilo da je riječ o djeci, odraslima, ili glumcima na sceni, nije potrebna samo ljubav prema pozorištu, već i kašičica manira te prstohvat lijepog ponašanja koje dolikuje boravku u svakoj kulturnoj instituciji. Zato animiranim pozorišnim bontonom za djecu i odrasle na zabavan način približavamo neka pravila ponašanja prije, tokom i nakon predstave kako biste vi i ostatak publike nesmetano uživali u pozorišnom izvođenju. Gledanje animiranog bontona preporučuje se u velikim količinama. Do deset puta dnevno“, izjavio je autor Marko Dukić.


U okviru turneje Nevid teatar će promovisati i ilustrovanu knjigu 15 bajki i basni za decu, audio-knjigu i verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Ilustracije su delo Marka Dukića, a bajke i basne deci čitaju: Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić, flauta Nataša Vukojević Dukić i saradnica na prilagođavanju tekstova po Easy to Read standardima Lejla Kafedžić.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *