eRoditelj

Početna » Vesti » Šesta dečija šetnja po Fruškoj gori – Istražilovo

Šesta dečija šetnja po Fruškoj gori – Istražilovo

Hiking kids, organizuje šestu po redu šetnju za decu i roditelje po Fruškoj Gori. Ovoga puta obilaziće se Stražilovo i Karlovački potoci. Tura je planirana za 13.mart u 11 h, a dobra je za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

Još jedna sunčana subota je pred nama, idealna prilika da ponovo hodamo po šumi, igramo se, pričamo o prirodi a i društvu. Očekuje nas predivna šetnja uz dva potoka, koji su gotovo presušili, idealna prilika da se pozabavimo razlozima za tako nešto. Za kraj ćemo posetiti spomenik Branku Radičeviću i pročitati nekoliko psemica za decu, simbolično, pre povratka na Stražilovo.

ŠTA SE OBILAZI?
STRAŽILOVO – KARLOVAČKI POTOK – POTOK KAMENAC – SPOMENIK BRANKU RADIČEVIĆU – STRAŽILOVO

KADA KREĆEMO?
– OKUPLJANJE I POLAZAK OD STRAŽILOVA U SUBOTU 13.03.2021. U 11H
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/J9mZUFsAdK7ZTBxNA

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?
Šetnja kreće od Stražilova. Hoda se oko 1 km uz KARLOVAČKI POTOK, gde će se pričati o potocima i razlozima zbog kojih oni ponekad presušuju.
Odvaja se zatim ka potoku KAMENAC, odakle kreće 1,5 km dugačak uspon. U početku staza ide uz potok, a kasnije nastavlja dalje uzbrdo sve dok se šetači ne popnu ka vrhu Stražilovo.
Odatle, se makadamskim putem nastavlja ka SPOMENIKU BRANKU RADIČEVIĆU, do koga ima još 1km. Idealna prilika da se pročita nekoliko dečijih pesmica i objasni ko je bio Branko Radičević. Nakon toga nam preostaje još oko 1km spusta ka početnoj tački.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
– Dužina projektovane putanje je 4,5 km. Kako bi je kompletno savladali biće potrebno neka 3 časa, naravno uz par kraćih pauza.
Tura nije preterano teška i preporučuje se svim početnicima koji tek kreću sa planinarenjem.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu “Hajd na hajk”, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom, nakon dolaska u Karlovce, potrebno je stići do Dvorske bašte, a zatim nastaviti pravo putem koji vodi ka izletištu Stražilovo.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *