eRoditelj

Početna » Vesti » 15.februar – međunarodni dan dece obolele od raka

15.februar – međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka ustanovljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

Maligne bolesti su jedan od značajnih globalnih javno zdravstvenih problema današnjice, koje, prema statističkim podacima, predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda. Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Uspeh izlečenja raka kod dece je veliki, znatno veći nego u populaciji odraslih. U visokorazvijenim zemljama sveta, stopa preživljavanja dostiže čak 84%, a važno je napomenuti i da je ona u porastu čak i u pojedinim delovima sveta koji imaju slabije razvijene resurse ukoliko postoji lokalna i međunarodna podrška u ovoj oblasti.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR takodje je obeležilo Svetski dan dece obolele od raka, pod sloganom „Zajedno smo jači!“ NURDOR je uspeo da obezbedi podršku velikog broja građana, donatora i volontera. Iz 22 grada u Srbiji poslata je poruka solidarnosti i važnosti zajedništva.

Podrška malim super herojima koji se leče od malignih bolesti je ove godine poslata iz: Novog Sada, Niša, Beograda, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Rekovca, Valjeva, Lebana, Užica, Uba, Bora, Lazarevca, Kruševca, Priboja, Pirota, Leskovca, Vranja, Zrenjanina, Subotice, Sombora i Sremske Mitrovice. U sklopu poruke zajedništva u četiri grada izvedeni su nastupi podrške umetničkih ansambala: opere Narodnog pozorišta u Novom Sadu, baleta Narodnog pozorišta u Beogradu uz nastup čelistkinje i pijaniste, Niškog simfonijskog orkestra i Popularnog orkestra Frenk Sinatra iz Zrenjanina. Ovi značajni kulturni ansambli i institucije iz četiri grada pokazali su koliko je važno da celo društvo bude osvešćeno o onima među nama koji ne mogu sami.
Veliki broj škola i obrazovnih ustanova uključilo se u deo akcije pod sloganom „Budi heroj – zasadi život“ u kojoj će NURDOR u toku meseca februara isporučiti školama više od 20.000 olovaka sa semenom različitih biljaka, koje će deca uz simboličnu donaciju drugarima koji se leče zasaditi širom naše zemlje.

„Nastavljamo borbu dalje. Prioritet su nam kao i uvek bolji uslovi lečenja i života dece oblele od raka i njihovih porodica, ali i borba za bolje društvo, solidarnost i zajedništvo.“ – zaključuju iz NURDOR-a.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *