eRoditelj

Početna » Vesti » Treća dečija šetnja “Čika Rakino dvorište”

Treća dečija šetnja “Čika Rakino dvorište”

Hiking Tour Serbia je zbog velikog interesovanja roditelja i dece, nakon prve dve organizovane šetnje po Fruškoj Gori, najavila i treću šetnju pod nazivom“Čika Rakino dvorište”. Ovog puta početna tačka biće manastir Rakovac. Dužina projektovane putanje iznosi 3 km.

DOPUNA VESTI – ZBOG VELIKE ZAINTERESOVANOSTI ZATVORENE PRIJAVE (POPUNJEN TERMIN)

Šetnja je planirana za 20. februar 2021. u 11: 00 h. Okupljanje i polazak kod Manastira Rakovac.

TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/ratcNRppgCNKtQTo8

Početna tačka šetnje biće manastir Rakovac, gde će se organizator osvrnuti na monaški način života. Odatle će tura uputiti ka Belom majdanu, nekadašnjem rudniku, danas poznatom kao pećina. Proći će se i pored lovačke čeke sa kratkom pričom o lovu i manastirskom vinogradu, a zatim se očekuje lagani povratak do početne tačke.
Tura je odlična za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

ŠTA SE OBILAZI?

MANASTIR RAKOVAC – BELI MAJDAN – LOVAČKA ČEKA – MANASTIRSKI VINOGRAD – MANASTIR RAKOVAC

OKUPLJANJE I POLAZAK KOD MANASTIRA RAKOVAC U SUBOTU 20.02. U 11 H.

Na samom početku šetnje, od manastira , očekuje Vas oko 500m laganog uspona do prve atrakcije – kamenoloma BELI MAJDAN. Tu će se napraviti prva pauza, kako bi se osvežili i čuli nešto o skoro hiljadugodišnjoj istoriji ovog mesta. Nakon toga učesnike šetnje očekuje oko 1km dugačka uzbrdica.
Nakon kratke priče o lovu, kod LOVAČKE ČEKE, tura nastavlja dalje ka MANASTIRSKOM VINOGRADU. Odatle se očekuje lagani spust natrag ka početnoj tački i priča o čika Raki u čijem je dvorištu nastao RAKOVAČKI MANASTIR…

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
– Dužina projektovane putanje je oko 3 km. Kako bi je kompletno savladali biće potrebno oko 2 časa, uz nekoliko kraćih pauza radi priče i odmora.
Tura je prilično lagana i preporučuje se i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo gde vas put vodi do table koja vas obaveštava da je levo skretanje ka Rakovcu. Nakon tog skretanja potrebno je još par minuta vožnje do manastira koji ćete videti sa leve strane.

– Dolazak prigradskim autobusom je gotovo nemoguć, s obzirom da vikendom ima premalo polazaka ka Rakovcu i nemoguće je uklopiti dolazak i povratak bez predugog čekanja.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!
– Minimalno 1l vode, udobne i jake patike za šetnju, užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće,  kačket ili kapu, naočare za sunce, rezervnu garderobu i šta god da smatrate da je neophodno Vama i detetu za udobnu šetnju.

Šetnje se ne naplaćuju prilikom prijave, ali mogu biti podržane donacijama učesnika na kraju obilaska, u iznosu koji sami odredite.

Rezervacije su obavezne i mogu se obaviti preko inboksa Fejsbuka ili Instagrama Hiking Tour Serbia. Broj prijava je ograničen.

Za detaljnije informacije o planu šetnje i drugim pojedinostima, posetite facebook stranicu Hiking Tour Serbia – TREĆA dečija šetnja ČIKA RAKINO DVORIŠTE by Hiking Kids
.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *