eRoditelj

Početna » Vesti » Tako se to radi – platan u Beču premešten na drugu lokaciju

Tako se to radi – platan u Beču premešten na drugu lokaciju

Preko 80 godina star platan izvadjen je sa sve korenom u utorak uveče i pažljivo transportovan 500 metara dalje, uz neophodne blokade saobraćaja, do svog novog odredišta, u parku kod Palate pravde u centru Beča.

slika preuzeta sa sajta derstandard.at

Platan star 80 godina i visok 22 metra preseljen je na novu lokaciju, u park ispred Palate pravde u centru Beča. Razlog je izgradnja nove metro stanice za linije U2 i U5 kod Rathausa.

Drvohirurg Manfred Saller i njegov tim proveli su deset dana u pripremi poteza. Dizalica je sa zemlje podigla stablo na niski utovarivač, a zatim je platan visok 22 metra, koji je upisan pod brojem 1001 u opštinskom registru drveća , krenuo put svoje nove lokacije

Medjutim ne može se svako drvo ponovo zasaditi, jer je prilikom ovakve intervencije potrebna odgovarajuća lokacija i potrebno je vreme da bi se videlo hoće li ono preživeti ovakve migracije. Ukoliko je koreni sistem očuvan drvo će moći da apsorbuje hranljive materije iz zemlje i ono će preživeti.

Možemo samo da iskažemo divljenje za uložen trud i pokušaj da se stablo spasi i da izrazimo nadu da će se u budućnosti ovako nešto praktikovati i u Srbiji.

U poslednje vreme, nažalost, svedoci smo sasvim drugačije prakse kod nas. Iako debelog razloga za seču uglavnom nema, seku se gotovo zdrava stabla, koja su gradjanima preko potrebna, jer prave hladovinu u betonu u kome živimo.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *