eRoditelj

Početna » Vesti » Svečano otvaranje izložbe u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd

Svečano otvaranje izložbe u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd

Povodom 100. godišnjice od nastanka reči ROBOT, Ambasada Republike Češke u Beogradu i Dečji kulturni centar Beograd su organizovali likovni konkurs na temu „Robot pomoćnik i zabavljač“.

Od brojih pristiglih radova mladih umetnica i umetnika, uzrasta od 4 do 16 godina, stručna komisija je odabrala radove koji će biti prikazani na izložbi. Tim povodom Vas pozivamo da prisustvujete svečanom otvaranju izložbe u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8) u sredu 14. jula 2021. u 11 časova.
Imaćemo čast da poželimo dobrodošlicu mladim umetnicama i umetnicima koji su učestvovali u konkursu, kao i njihovim pedagozima, roditeljima i prijateljima. Pobednicima konkursa diplome će ispred Ambasade Republike Češke predati gospođa Petra Feikova, sekretar Ambasade i šef Konzularnog odeljenja, a ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd Lidija Seničar, urednica likovnih programa.

Više o povodu organizovanja konkursa:

Početkom davne 1920. godine mladi češki pisac u usponu Karel Čapek počeo je da piše svoju novu dramu za Narodno pozorište, gde su glavni junaci „veštački radnici“ ili „žive i inteligentne mašine“. U smišljanju prikladnog imena mu je pomogao njegov brat Josef Čapek predloživši reč „robot“. Drama pod nazivom „Rosumovi univerzalni roboti“ je objavljena u novembru iste godine, a njena svetska premijera planirana u Narodnom pozorištu do kraja godine je odložena za januar. Međutim, planove su pokvarili u gradu Hradec Kralove, gde nisu poštovali odlaganje premijere, te su tako ovu dramu premijerno izveli glumci amateri na regionalnoj pozorišnoj sceni već 2. januara 1921, a u Narodnom pozorištu u Pragu je izvedena tek 25. januara 1921. Drama je ubrzo postala hit, iste godine predstava je doživela premijeru u Nemačkoj – u Ahenu, a već tokom 1922. je premijerno izvedena u Varšavi, Beogradu i Njujorku, 1923. potom u Londonu, Beču, Berlinu i Cirihu, a 1924. u Parizu, Tokiju, Budimpešti i Krakovu.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *