eRoditelj

Početna » Vesti » Premijera predstave “San letnje noći”

Premijera predstave “San letnje noći”

Premijera predstave “San letnje noći” u režiji Dejana Alića, namenjena deci starijoj od 7 godina, biće odigrana u okviru festivala BELEF, u petak 9. jula 2021. godine od 20 časova u Malom pozorištu “Duško Radović”.

Malo pozorište „DUŠKO RADOVIĆ“
Little Theatre “DUŠKO RADOVIĆ”

Sezona 2020/2021

SAN LETNjE NOĆI
Po motivima komedije Vilijama Šekspira

Reditelj: David Alić

Prevod:  Svetislav Stefanović
Adaptacija za lutkarsku predstavu Đorđe Kosić
Dramaturgija predstave:  Đorđe Kosić i David Alić
Kostim i scena:  Mina Miladinović
Kompozitor:  Srđan Marković
Muzička priprema:  Srđan Marković i Petar Zorkić
Koreografkinja:  Jovana Ikonić
Saradnik na animaciji:  Nikola Kerkez

Igraju:

  • NENAD RADOVIĆ
  • KATARINA DIMITRIJEVIĆ
  • NIKOLA KERKEZ
  • ARSENIJE TUBIĆ
  • IVANA ADžIĆ
  • SRNA ĐENADIĆ
  • TEODORA TOMAŠEV
  • MARIJANA PETROVIĆ

REČ REDITELjA

Maske su nam prekrile osmehe. Java nam je postala san. Život koji smo imali izgleda tako daleko. San letnje noći, priča o jednoj mladosti, priča o jednoj ljubavi, začarana magičnom (ludom) duhovitošću nam je trenutno najpotrebnija. Treba strgnuti maske i vratiti osmeh. I onda se smejati i smejati i smejati dok se ne iskoreni parazit koji nas je obuzeo.
Ali, ko zna, možda je i to sve bio samo jedan veliki šaljivi San.

David Alić

O SNU LETNjE NOĆI
(Reč dramaturga)

„San letnje noći“ jedna je od najviše igranih i najradije gledanih Šekspirovih komedija. Ona vrvi od raznobojnih likova: pripadnika vladajućeg sloja grada Atine, mladog plemstva, glumaca amatera, šumskih vilenjaka. Situacije u kojima se oni nalaze nisu ništa manje živopisne: transformisanje u životinje, padanje pod dejstvo ljubavnih napitaka, potrage, jurnjave, zabune i zamene identiteta…
Ova „vilinska bajka“ (kako je naziva autor prevoda Svetislav Stefanović u svom predgovoru) samo naizgled govori o vilama i vilenjacima. Ako malo bolje zagledamo, videćemo da glavne junake muče vrlo životni i prepoznatljivi problemi: ljubavne muke, neslaganja sa roditeljima, borba za samostalnost – drugim rečima, sve ono što čini odrastanje.
Predstava koju vidite pred Vama nešto je drugačija od originalnog Šekspirovog teksta, jer nas kroz priču vode upravo spomenuti glumci iz drame. Oni su istovremeno glavni i sporedni likovi, posmatrači i učesnici, dramska i stvarna lica, i uopšteno govoreći, jedna vrlo živopisna i živahna družina. Sigurno će se potruditi da svoju predstavu što bolje izvedu radi Vašeg zadovoljstva – nadajmo se samo da neće zaboraviti tekst!

Đorđe Kosić

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *