eRoditelj

Početna » Vesti » Na sajtu fondacije “Alek Kavčić” objavljeni prvi besplatni udžbenici

Na sajtu fondacije “Alek Kavčić” objavljeni prvi besplatni udžbenici

Fondacija profesora Aleksandra Kavčića je, na svom sajtu objavila delove udžbeničkih kompleta za treći i sedmi razred osnovne škole, koji mogu da se skinu za ličnu upotrebu. Da bi koristili ove udžbenike u školama, neophodno je da ih stručna, i veća za razrednu nastavu izaberu u postupku koji traje od januara do aprila.
Čovek za primer - Alek Kavčić - objavljeni prvi besplatni udžbenici

Ideja o besplatnim knjigama koju je pokrenula Fondacija “Alek Kavčić”, biće veliko rasterećenje za kućne budžete porodica koje imaju školarce, a koje su prošle godine izdvajali i do 17.000 dinara za udžbenike po detetu. Dok su nekada postojali samo udžbenici državnog zavoda, poslednjih godina je prisutno mnoštvo izdavača, koji na razne načine lobiraju po školama da baš oni budu izabrani, iako su nastavno gradivo i sadržaj isti.

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Dosadašnje akcije možete pogledati na strani “Akcije“. Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Na sajtu fondacije www.fondacijaalekkavcic.org,   udžbenici u elektronskoj formi, od ovog utorka, mogu da se jednostavno i bez potrebne registracije, preuzmu, prebace na kompjuter ili odštampaju. Stoji napomena da je dozvoljena lična upotreba a da su zabranjeni dalja distribucija i umnožavanje.

Udžbenici u elektronskoj formi dobili su odobrenje od Ministarstva prosvete a sada je na direktorima škola i nastavnicima da odluče, da li će odabrati besplatne udžbenike za svoje škole, i na taj način uštedeti roditeljima novac.

Fondacija profesora Kavčića sklopila je ugovor sa Zavodom za izdavanje udžbenika, kojim je fondacija kupila po 1.000 primeraka određenih udžbenika za treći, četvrti, sedmi i osmi razred. Trenutno su za đake trećeg razreda dostupne knjige za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski, a za sedmi srpski, matematika, tehnika i tehnologija i engleski. Profesor Kavčić je najavio da je u planu “izdavanje” 70 udžbenika za osnovce.

 Ovo je, inače, prva školska godina sa novim knjigama za treći i sedmi razred, pošto se uči po reformisanim programima, koje važe godinu dana, pa će se ove godine ponovo birati. Od septembra će i četvrtaci i osmaci raditi po novim programima, pa ne mogu učiti iz starih knjiga.

PREGOVORI I ZA ŠTAMPU U KOLORU

Kako je navedeno na sajtu Fondacije “Alek Kavčić”, u toku su pregovori sa nekim štamparijama o štampanju izdanja u boji, po ceni od dva dinara po strani. To bi značilo da bi knjiga iz engleskog jezika od sto strana, koštala 200 dinara, a cena u knjižari je 1.100 dinara.

Na sajtu postoji opcija i za naručivanje, a kada se na nju „klikne“ izlazi obaveštenje da Fondacija radi na tome da đacima koji su zainteresovani za papirni oblik udžbenika obezbedi štampane knjige po ceni od dva dinara po stranici.

“U Fondaciji Alek Kavčić radimo na iznalaženju načina da đacima koji su zainteresovani za papirni oblik udžbenika, obezbedimo štampane udžbenike u boji za cenu od svega 2 dinara po stranici. Ovakva cena je jako niska, i pokrila bi samo troškove rada, materijala, štampe i distribucije, bez ikakvog profitiranja. U pregovarima smo sa potencijalnim partnerskim štamparijama koje bi veličinom svog tiraža mogle da podnesu ovu nisku cenu.

Pratite naš sajt. Obavestićemo Vas čim nađemo adekvatnu opciju. Očekujemo da ćemo bar 4 meseca pre početka školske godine, dakle u maju 2021., imati razvijen sistem štampe i distribucije za svega 2 dinara po stranici.”

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *