eRoditelj

Početna » Vesti » Muzička radionica za decu od 7 do 14 godina – „U ritmu Afrike“

Muzička radionica za decu od 7 do 14 godina – „U ritmu Afrike“

Muzej afričke umetnosti u saradnji sa Dečijim orkestrom “Muzika sveta” organizuje muzičku radionicu pod nazivom„U ritmu Afrike“, za decu uzrasta od 7 do 14 godina. Rok za prijave je ponedeljak, 15. februar 2021.godine.

Cilj programa je da se deca – kroz igru, interakciju i sviranje muzičkih instrumenata – upoznaju sa muzikom i kulturama afričkih zemalja.

Smatra se da su muzika, odnosno muziciranje i ples osnova i pokretač osećanja zajedništva u afričkim zajednicama. Jedna od glavnih funkcija muzike je da se kroz zvuk izraze različiti aspekti života: rođenje, odrastanje, dobrodošlice i oproštaji, ali i čitav dijapazon osećanja. Od toga polaze ove radionice jer se muzici pristupa insistirajući na doživljaju, odnosno, deci se pruža mogućnost da zaista osete muziku iz perspektive aktivnog stvaraoca, a ne samo kao pasivni slušaoci.

Pored audio i video materijala koje će predavači koristiti na časovima, jedan od časova biće posvećen đembeu – afričkom bubnju! U saradnji sa Igorom Vincetićem, gostujućim muzičarem, deca će na licu mesta čuti „govor“ bubnja i sami se isprobati na ovom instrumentu.

Po završetku muzičke radionice učenici će nastupiti na koncertu posebno pripremljenom za veliku binu „Afro festivala“ koji okuplja brojnu domaću i internacionalnu publiku.

 

Radionicu vodi Ana Strugar, osnivač Dečijeg orkestra Muzika sveta. Ana je master muzičke pedagogije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Aktivni je pedagog i izvođač u oblasti klasične i džez muzike. U Južnoj Africi je živela šest i po godina i bavila se džez pevanjem, aranžiranjem, komponovanjem za orkestar i pedagogijom. Ani asistira Dragan Mišković, istoričar umetnosti i dugogodišnji kustos Muzeja afričke umetnosti. Dragan se bavi prezentacijama različitih oblasti afričke kulture i umetnosti u kojima muzika afričkih naroda zauzima posebno mesto.

Važne informacije:

  • Muzička radionica počinje 20. februara, a završava se 19. juna (4 meseca/16 časova).
  • Muzička radionica je namenjena svim učenicima osnovnih škola (7-14 godina), sa i bez prethodnog muzičkog predznanja.
  • Časovi se održavaju jednom nedeljno: subotom od 17 do 18:15 sati u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14.
  • Članarina: 3.000 din mesečno/12.000,00 ukupno.
  • Rok za prijavu je ponedeljak, 15. februar 2021.
  • Instrumenti su obezbeđeni: klavir, gitare, ksilofoni, flaute, perkusioni instrumenti.
  • U skladu sa epidemiološkim merama zaštite, broj mesta u grupi je ograničen, a upotreba zaštitnih maski tokom časa obavezna.

Sve dodatne informacije i formular za prijavu deteta mogu se dobiti slanjem mejla na deciji.orkestar.muzika.sveta@gmail.com.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *