eRoditelj

Početna » Vesti » Kako odabrati dušek za bebe i decu ?

Kako odabrati dušek za bebe i decu ?

Deci je potreban dobar san više nego bilo kojoj drugoj starosnoj grupi. Neprestano rastući i psihički i fizički, noć je period dana kada dečji mozak objedinjuje sve što je obradio tokom dana, a to je vreme kada se telo kao celina – uključujući kosti, hormone i fizički sastav mozga – najviše razvija. brzo. Nameće se logično pitanje: Kako odabrati dušek za bebe ili stariju decu?

Photo by: Filip Mroz – Unsplash.com – 

Jedna od prvih stavki kod nabavke opreme za novopridošle bebe je svakako dušek za bebi krevetac.  S obzirom da su u ponudi zastupljeni dušeci sa žičanim jezgrom i dušeci sa poliuretanskom penom prvo pitanje koje se postavlja je:

Koji je tip dušeka bolji za decu?

Oba tipa — ako su dobrog kvaliteta — dobro će zadržati svoj oblik i pružiti odličnu podršku za odojčad i malu decu. Ipak, postoje razlike. Pena – koja se obično pravi od poliuretana – ima tendenciju da bude lakša u poređenju sa dušekom sa žičanim jezgrom.

Dušeci sa žičanim jezgrom  su prozračni, imaju dobru propusnost vazduha, daju dobru podršku kičmenom stubu, ali su dosta teži od dušeka sa penom te kao takvi nisu najzgodniji kod zamene čaršava i posteljina, kada treba podići jedan kraj sa rukom, a i nije preporučljivo da se postavljaju na gibljivu podlogu. Ne postoji pogrešan izbor, odabir dušeka za decu je stvar ličnog afiniteta. Žičani dušeci su za nijansu skuplji i mogu biti trajniji od pene. Žičana jezgra se mogu proizvoditi  sa različitim prečnikom žice, prečnika opruge, različite visine, broja redova i kolona, rasporeda.

Dušeci za decu sa Sky cell i Memory penom su obično popularni jer su lakši od dušeka sa žičanom oprugom i najverovatnije će biti nešto jeftinija opcija. Obično dolaze u različitim debljinama, ali se obično kreću od 8 do 16 cm. Najbolje su rešenje za krevet sa manjom dubinom a idealni za dečije krevete jer je lakše podizati ih i okretati ako za tim bude potrebe. Mane su im manja propusnost vazduha i osetljivost pene na prolivene tečnosti, medjutim to možete rešiti kupovinom nepromočivog čaršava.

Pena je takođe manje elastična i stoga je manje verovatno da će se koristiti kao trambolina kada vaše dete malo poraste. Ipak, dušeci za krevetić sa žičanim jezgrom su možda popularniji, verovatno zato što većina odraslih takođe spava na dušecima sa žičanim jezgrom.

 

Najbolji dušeci za decu koja se vrpolje

Vrpoljenje tokom noći može značajno da umanji kvalitet sna vašeg deteta, tako da je ključno pronaći dušek koji može pomoći u smanjenju vrpoljenja. Dušeci od pene su odlični za decu koja se vrpolje ili se mnogo kreću tokom noći jer pružaju dovoljnu podršku kako bi vaše dete bilo stabilno i udobno, što smanjuje vrpoljenje.

Naš Memory Dream dušek je savršen dušek za decu koja se vrpolje

Najbolji dušek za decu koja rastu

Bez obzira koliko godina ima vaše dete, dobar san je veoma važan za njegov razvoj i sposobnost da funkcioniše u svakodnevnom životu. Kako deca postaju starija, možda će im biti prikladniji čvršći dušek, posebno kada ulaze u tinejdžerske godine. Posedovanje dušeka za podršku može sprečiti bolove pružanjem podrške kako im kičma i kosti bule u ravni.

Dream 2u1 dušek za stariju decu je odličan izbor čvrstih dušeka za decu koja rastu , a dolazi čak i sa koflinom na jednoj strani tako da se može koristiti u toku zimskog perioda, tjs može sezonski da se okreće.

Kako se meri čvrstina dušeka od pene?

Dušeci od pene – sky cell i memory– mere se gustinom. Dušeci za decu od sky cell pene obično imaju gustinu od 20 do 25: što je veći broj, to će površina za spavanje biti čvršća.

 

Kada moje dete ukvasi krevet, šta da radim?

Pre nego što postavite ovo pitanje, odmah da Vam kažemo da dušek od pene nije dobro da se pokvasi, ali da za to postoji rešenje. S druge strane i dušeci sa žičanim jezgrom imaju preko opruge sloj SKY CELL pene tako da ni on nije izuzet od štetnosti kvašenja.

Rešenje je nepromočivi čaršav za dušek koji će Vam pomoći da zaštitite dušek i obezbedite da vaše dete može da nastavi da koristi dušek kada na kraju preraste tu fazu. Preporučujemo Vam vodootporne / nepromočive čaršave sa pamučnim frotirom na gornjoj strani čaršava jer ima najbolju upijajuću moć.

Gornja površina je od nepromočivog materijala, oivičen je platnom sa strane i elastičnom trakom-lastežom na donjoj strani koja dobro prijanja i odlično fiksira čaršav za dušek.

Koristite vodootpornu navlaku dušeka koja čvrsto pristaje da biste zaštitili dušek i održali bebinu okolinu za spavanje čistim.

Da li mogu da koristim polovan dušek od prijatelja ?

Izbegavajte korišćenje polovnog dušeka za krevetić ako je moguće. Postoji nekoliko razloga za ovo. Stari ili pohabani dušeci – posebno oni sa penom ili podstavom – mogu biti plodno tlo za bakterije koje mogu uticati na zdravlje vaše bebe. Ni stariji dušeci neće biti tako čvrsti, što ga čini nesigurnim okruženjem za spavanje za nove bebe.

Ako ste u mogućnosti kupite novi  dušek

Kao prvo, to osigurava da je dušek ispravan. Ako kupite polovni dušek, nećete znati sa sigurnošću kako je bio održavan ili skladišten. Buđ se može razviti u pogrešno uskladištenim dušecima za krevetić, a na površini dušeka mogu da se razviju bakterije, od tečnosti (curenje iz pelena, pljuvanje) koje nisu pravilno očišćene. Ako kupite novi dušek za svoje prvo dete i održavate ga čistim, možete ga koristiti za svoje sledeće dete ako ga čuvate u suvom okruženju i ostane čvrst.

Određivanje veličine dušeka

Standardna veličina dušeka za krevetić je 120×60 cm, sa debljinom koja ne prelazi 15 cm, mada ima i modela  dušeka sa žičanim jezgrom koji visoki 18 cm, što ne predstavlja problem ukoliko koristite uglavnom donji nivo kreveca. Ukoliko ste dobili ili nasledili krevetac, izmerite pre svega njegove unutrašnje dimenzije (od ivice do ivice), i potrudite se da u njemu ne bude praznina većih od jedan-dva prsta kada postavite dušek. Praznine stvaraju prostor u koji može da zapadne glava novorođenčeta.

Ukoliko pravite krevetac po meri prilagoadjavajući ga prostoru u kojem stanujete, možda ćete imati problem sa nabavkom dušeka po nestandaradnim dimenzijama. U internet prodavnici Juniorshop.rs možete pronaći sledeće neobične dimenzije dušeka: 85×36 cm (dušek za kolevku), 90×50 cm, 90×60 cm, 120×60 cm, dušek za prenosivi krevetac135×65 cm, 140×70 cm, 150×70 cm, 150×80 cm, 160×70 cm, dušek 160×80 cm, 167×68 cm, dušek za decu 170×70 cm , 200×80 cm i druge, a u svakom momentu ih možete kontaktirati za dimenzije dušeka koje su Vama potrebne a niste ih našli medju ponudjenim dimenzijama.

Težina. Težina zavisi od dimenzije dušeka pre svega. Ukoliko govorimo o standaradnom dušeku za bebi krevetac, dušek od pene teži oko tri kilograma ali može biti I teži. Dušeci sa žičanim jezgrom su obično duplo teži od dušeka sa poliuretanskom penom.

U svakom slučaju nadamo se da ćete napraviti izbor koji će najviše odgovarati Vašem detetu.

Pripremio: Juniorshop.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *