eRoditelj

Početna » Vesti » Festival horova dece i mladih Srbije F E D E H O 2023.

Festival horova dece i mladih Srbije F E D E H O 2023.

Dečji kulturni centar Beograd organizuje XII muzički Festival horova dece i mladih FEDEHO koji će se održati od 18. i 19. maja 2023. godine, a revija pobednika 20. maja. Cilj festivala je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao deo našeg kulturnog nasleđa.

Priliku da učestvuju na festivalu imaju svi dečiji horovi iz Srbije. Festival okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama. Najbolji hor, po mišljenju stručnog žirija, predstavljaće Srbiju na jednom od koncerata ovogodišnje Međunarodne manifestacije dece Evrope „Radost Evrope”. Pored proglašenja najboljeg hora, žiri će proglasiti i podeliti nagrade horovima koji su se istakli u raznim vidovima izvođenja što je naglašeno u propozicijama festivala.

Na festivalu je gostovalo do sada preko 100 horova iz cele Srbije i regiona. Smisao postojanja i održavanja FEDEHA nije bio samo da bude takmičarski nego i da jača osećaje pripadnosti ljudskoj zajednici i odgovornosti prema njoj, jer stalni kontakt većeg broja pevača doprinosi razvijanju ljubavi čoveka prema čoveku, i dubljem i humanijem shvatanju pojedinca i zajednice.

Ove godine autor obaveznih kompozicija je dr Krstina Parezanović, muzički pedagog i teoretičar. U prilogu Vam šaljemo note i tekst za kompoziciju:

,,Čudna šuma”, muzika Kristina Parezanović,stihovi Ljubivoja Ršmovića – za I kategoriju (mlađi horovi)

,,Tebe poem” Kristine Parezanović – za II kategoriju (stariji horovi) – četvoroglasna verzija

Propozicije za učešće na Festivalu, kao i prijave možete videti na sajtu www.dkcb.rs ili će Vam biti prosleđeno elektronskim putem na Vaš zahtev . Prijave za učešće treba da se dostave elektronskim putem na mejl stevan.neskovic@dkcb.rs ili info@dkcb.rs, najkasnije do 28. aprila 2023. godine.

Kotizacija za učešće na festivalu je 5000 RSD.

 

Nevena Ivanović, urednik festivala

Mob. 060/667-33-25

 

Stevan Nešković,organizator

Mob. 060/167-33-25

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *