eRoditelj

Početna » Vesti » Dan slovenske pismenosti i kulture

Dan slovenske pismenosti i kulture

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, u kulturnom centru „Čukarica“ biće obeležen onlajn druženjem sa decom i nastavnicima iz Srpskih dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Švajcarskoj i osnovnih škola sa Čukarice.

Radost zajedništva i lepotu čitalačke reči prikazaće mali predstavnici iz svih zemalja učesnica u programu „Čitalačka značka“, koji je u KC „Čukarica“ pokrenut 2018. godine, sa ciljem negovanja bogatog kulturnog nasleđa srpskog naroda i prenošenja tradicionalnih vrednosti na mlade naraštaje koji da rade na očuvanju kulture govora, čitanja i pisanja.

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“ – Vuk Karadžić.

Učesnici, deca KNjIGOLjUPCI, će govoriti o knjigama srpskih pisaca koje su pročitala, o likovima koji su ih posebno zaintrigirali, ali i čitalačkim dnevnicima koje su izradili nakon pročitanog dela, koristeći maternji jezik. Tokom sastanka biće prikazani i neki od ilustrovanih dnevnika učenika Srpskih dopunskih škola iz 9 zemalja: Italija, Nemačka, Danska, Norveška, Grčka, Velika Britanija, Slovenija, Slovenija i Švajcerska.

U ovom neobičnom i značajnom druženju, osim učenika iz dijaspore i osnovnih škola sa Čukarice, učestvovaće i autor ovog programa, urednik u KC „Čukarica“, Milena Mitrović, književni kritičar, viši savetnik Biblioteke grada Beograda, Violeta Đorđević i dečji pisac, Biljana Marković Jevtić.

Ovaj program KC „Čukarica“ realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i GO Čukarica.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *