eRoditelj

Početna » Vesti » 20.maj – Svetski dan pčela

20.maj – Svetski dan pčela

Ove godine 20. maja po četvrti put obeležavamo Svetski dan pčela, koji je 2017.godine izglasala Generalna skupština Ujedinjenih nacija na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, a uz podršku ogromnog broja pčelarskih saveza sveta, pa i Saveza pčelarskih organizacija Srbije,

Foto: completebeehives.com

Danas se obeležava svetski dan pčela, najvažnijih oprašivača, koji nam obezbeđuju hranu i značajno doprinose očuvanju životne sredine.

Neke zanimljive informacije o pčelama:

  • Već 150 miliona godina pčele proizvode med i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi.
  • Zamahne krilima oko 11.400 puta u minuti, zbog čega i čujemo zvuk „zujanja“
  • Njuh pčele je toliko precizan da ona može razlikovati stotine različitih biljnih sorti.
  • Proizvede oko 1/12 kašičice meda u svom životu, a tokom jednog leta ona poseti 50-100 cvetova.
  • Matica može živeti i do pet godina (ređe do 7). Jedina je pčela u košnici koja polaže jaja. U letnjim mesecima polaže i do 2.500 jaja dnevno.
  • Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris i to je za članove kolonije znak prepoznavanja.
  • Kolonija pčela sastoji se od 20.000–80.000 pčela i jedne kraljice.
  • Medonosne pčele komuniciraju putem “plesa”.
  • Mlade pčele sve nauče od starijih i iskusnijih.

Šta će se dogoditi ako pčele nestanu?

Poslednjih godina zabeležena su misteriozna izumiranja pčela širom sveta. Iako se za veliki deo masovnih izumiranja krive sve češće korišteni pesticidi, naučnici veruju da je to kombinacija nekoliko uzroka (paraziti, virusi, loša ishrana i pesticidi) koji su zajedno fatalni za pčele. Pčele su ljudima važne jer proizvode med, hranu koja se vekovima koristi u ljudskoj ishrani. Ako nestanu, nestaće i meda, ali to će biti najmanji problem. Naime, pčele su važnije za biljke jer oprašuju širok spektar biljnih vrsta. Neke od vrsta koje oprašuju su usevi koji su takođe važni za čoveka, a bez oprašivanja ne može se proizvesti voće koje jedemo. Upravo ta činjenica izaziva veliku zabrinutost među naučnicima, poljoprivrednicima i pčelarima širom sveta. Aktuelni događaji ni na koji način ne doprinose boljoj budućnosti pčela.

Zašto je 20. maj Svetski dan pčela?

Inicijativa za proglašenje Svetskog dana pčela potekla je iz Slovenije, a datum koji je izabran bio je rođendan velikog stručnjaka za pčele iz 18. veka, Antona Janše. Janša je bio prvi učitelj pčelarstva na dvoru habzburške carice Marije Terezije. Uvođenjem metoda pčelarenja koje su uspešno koristili kranjski pčelari, izazvao je pravu revoluciju u pčelarstvu tog vremena. Između ostalog, predstavio je protok meda, ponovo definisao ulogu trutova i sva svoja otkrića napisao u dve knjige, koje su i dalje koristan priručnik za mnoge pčelare.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *