eRoditelj

Početna » Vesti » Skači, Barte! – roman za decu Suzane Tamaro

Skači, Barte! – roman za decu Suzane Tamaro

Izdavačka kuća “Odiseja” s ponosom predstavlja roman za decu ,,Skači, Barte!” Suzane Tamaro, jedne od najprodavanijih italijanskih književnica druge polovine XX veka.

Suzana Tamaro je počela da piše krajem sedamdesetih godina a prvi roman ,,Ilmic” napisala je 1981. godine. Nekoliko izdavačkih kuća odbilo je rukopis (roman je prvi put objavljen tek 2014. godine), ali nije odustala od namere da postane pisac. Godine 1989. godine objavljen je njen roman ,,Glavom u oblacima” za koji je dobila italijanske nagrade „Italo Kalvino“ i „Elza Moravi“. Dve godine kasnije objavila je roman ,,Samo za jedan glas” (Per voce sola, 1991) koji joj je doneo još jedno vredno priznanje: Nagradu Međunarodnog PEN centra. Svetsku slavu je stekla romanom ,,Idi kuda te srce vodi” (Va’ dove ti porta il cuore, 1994), jednom od najprodavanijih italijanskih knjiga u 20. veku. Roman je preveden na 35 jezika i prodat u 20 miliona primeraka širom sveta.

Godine 2000. odrekla se autorskih prava u korist humanitarne fondacije za žene koja nosi njeno ime. Do danas je napisala skoro trideset romana, među kojima i nekoliko za decu. Poslednji je objavila 2018. godine i u njemu nagovestila povlačenje iz javnog života zbog borbe s Aspergerovim sindromom što je i zvanično objavila 2019. godine, na svoj 62. rođendan.

Roman Skači, Barte! (Salta Bart!, 2014) priča je o desetogodišnjem Bartolomeu Leonardu Atariju Komodoreu, iz milošte jednostavno Bartu, dečaku koji živi u bogatoj gradskoj četvrti. Bartova majka radi u velikoj, multinacionalnoj kompaniji a otac mu je pilot, zbog čega je Bart često sam kod kuće a sa njima komunicira preko video-poziva. Iako nema ni trenutak slobodnog vremena, Bart je ipak veoma usamljen. A kada njegov jedini prijatelj, plišani meda Kapok, završi u đubretu, Bart će se prvi put odvažiti na nestašluk i pokušaće da ga nađe. Umesto njega nabasaće na veoma čudno stvorenje za koje će se, posle temeljnog kupanja i malo klopice, ispostaviti da je veoma brbljiva kokoška Zoja. Zbog nereda koji Zoja napravi u stanu Bart će se naći u nevolji do guše.

Jedini način da pobegne je skok u odavno zaboravljeni predmet – knjigu koja će ih odvesti u magični svet ispunjen avanturama. Bartov i Zojin zadatak nije nimalo lak – moraće da spasu ljudske snove od Programera koji želi da pomoću tehnologije zavlada svetom.

Skači, Barte! je uzbudljiva priča koja na svakoj stranici nudi skok u novu avanturu: Bart i Zoja će posetiti ljupku porodicu zečeva, upoznaće mudrog učitelja Lua, posetiće užareni vulkan u kojem caruje strašni zmaj i naučiće da se ljubav i prijateljstvo ne mogu zameniti pametnim uređajima i bleštavim ekranima.

 

  • Kategorija: Knjige za decu
  • Uzrast: od 10 do 13
  • Ilustracije: Ljiljana Grbić
  • Prevod: Dejan Ilić
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 14×20
  • Godina izdanja: 2020

Sve dodatne informacije o knjizi možete pronaći na  sajtu: odiseja.co.rs

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *