eRoditelj

Početna » Vesti » Radionica za decu „Šta? Gde? Kako? Kada?“

Radionica za decu „Šta? Gde? Kako? Kada?“

Na našoj tradicionalnoj radionici učesnici će kroz asocijacije otkrivati predmete sa stalne postavke Muzeja Vuka i Dositeja – šta predstavljaju, koja im je namena, od kog materijala su izrađeni i kada su nastali.

Zadatak učesnika je da odaberu jedan od predmeta, fotografišu ga uz pomoć našeg tablet uređaja i saznaju što više o njemu kako bi znali da pruže odgovarajuće odgovore. Suprotstavljeni timovi pokušavaju da, zatim, uz unakrsna pitanja saznaju koji je eksponat fotografisan, usput se, uz pomoć našeg kustosa, dodatno upoznajući sa Muzejem Vuka i Dositeja.

Zbog ograničenog broja učesnika, prijave su obavezne na mejl adresu: radionice@narodnimuzej.rs

 

Mesto: Muzej Vuka i Dositeja

Uzrast: 10-14 godina

 

Muzej Vuka i Dositeja, memorijalni muzej, posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću.

Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena je još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. Ova zbirka je bila prva od zbirki Narodnog muzeja čiji je stručni katalog u celini štampan, Opis stvari Vuka Stefanovića Karadžića, objavljen je 1900. godine, nakon što je Mihajlo Valtrović stručno obradio materijal koji je predat Narodnom muzeju. Vukova ostavština izlagana je u Narodnom muzeju u okviru Vukove spomen-sobe i kasnije u okviru Istorijskog odeljenja muzeja. Deo Vukove zaostavštine, posebno nameštaj, nestao je ili uništen 1915. godine kada je prilikom austrijskog bombardovanja Beograda pogođena i zgrada Narodnog muzeja, kao i u vreme okupacije. U zbirci se danas čuvaju lične i porodične predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *