eRoditelj

Početna » Vesti » Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on email
Prirodnjački muzej u Beogradu jedan je od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i naučnih institucija u Srbiji. Osnovan je pod nazivom „Jestastvenički muzej“ 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije. Tim povodom na Kalemegdanu će biti otvorena izložba „Priča o nama“.
Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Izložba će biti otvorena 29. decembra 2020. godine u 13 časova, u zatvorenom krugu malobrojnih zvanica zbog epidemiološke situacije. Povodom otvaranja biće omogućen prenos uživo putem zvaničnog Fejsbuk kanala Prirodnjačkog muzeja.

Izložbom „Priča o nama“ obeležava se početak velikog jubileja – 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Izložba obuhvata četiri celine: Kabinet retkosti – kratka istorija prirodnjačkih zbirki, Iz arhive Prirodnjačkog muzeja, Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i Savremeni period Muzeja.

U Prirodnjačkom muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na svetu.

Sajt Muzeja će biti redizajniran, a u pripremi je mobilna android aplikacija namenjena edukaciji dece na temu pojmova i zanimljivosti iz prirode.

Uz brojne atraktivne i istorijski i naučno značajne predmete iz riznica Muzeja, biće prikazani i istoriografski podaci o rađanju muzeja, borbi za opstanak njegovih muzealaca tokom dva svetska rata i nikad ispunjenoj želji da se dobije dostojan prostor za prikaz javnosti svojih prirodnjačkih dragocenosti.

Ovom izložbom Prirodnjački muzej počinje obeležavanje Jubileja – 125 godina od osnivanja, koji će u narednih godinu dana biti dodatno ispraćen serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija i digitalnih programa.

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.