eRoditelj

Početna » Vesti » Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Prirodnjački muzej u Beogradu jedan je od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i naučnih institucija u Srbiji. Osnovan je pod nazivom „Jestastvenički muzej“ 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije. Tim povodom na Kalemegdanu će biti otvorena izložba „Priča o nama“.
Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina od osnivanja

Izložba će biti otvorena 29. decembra 2020. godine u 13 časova, u zatvorenom krugu malobrojnih zvanica zbog epidemiološke situacije. Povodom otvaranja biće omogućen prenos uživo putem zvaničnog Fejsbuk kanala Prirodnjačkog muzeja.

Izložbom „Priča o nama“ obeležava se početak velikog jubileja – 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Izložba obuhvata četiri celine: Kabinet retkosti – kratka istorija prirodnjačkih zbirki, Iz arhive Prirodnjačkog muzeja, Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i Savremeni period Muzeja.

U Prirodnjačkom muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na svetu.

Sajt Muzeja će biti redizajniran, a u pripremi je mobilna android aplikacija namenjena edukaciji dece na temu pojmova i zanimljivosti iz prirode.

Uz brojne atraktivne i istorijski i naučno značajne predmete iz riznica Muzeja, biće prikazani i istoriografski podaci o rađanju muzeja, borbi za opstanak njegovih muzealaca tokom dva svetska rata i nikad ispunjenoj želji da se dobije dostojan prostor za prikaz javnosti svojih prirodnjačkih dragocenosti.

Ovom izložbom Prirodnjački muzej počinje obeležavanje Jubileja – 125 godina od osnivanja, koji će u narednih godinu dana biti dodatno ispraćen serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija i digitalnih programa.

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *