eRoditelj

Početna » Vesti » Nove slikovnice Jasminke Petrović, “Gledamo u oblake” i “Idemo na more”

Nove slikovnice Jasminke Petrović, “Gledamo u oblake” i “Idemo na more”

Čitalačka publika uvek s radošću iščekuje nova izdanja poznate spisateljice Jasminke Petrović. Ovog puta Jasminka nas je iznenadila i obradovala slikovnicama koje su namenjene najmlađoj čitalačkoj publici. „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more!“ pričaju nam priče o dvojici dečaka i njihovom izmaštanom svetu.
Nove slikovnice Jasminke Petrović, “Gledamo u oblake” i “Idemo na more”

Zahvaljujući nepretencioznom stilu, koji je blizak deci i mladima, obilju humora i posebnoj toplini kojom zrače njene priče, u njenim knjigama podjednako uživaju i deca i roditelji. U svakoj od njih Jasminka nam otkriva istine ispričane iz perspektive dečjeg sveta i podseća na to na koji način možemo da im pomognemo u savladavanju različitih izazova u doba odrastanja. Poruke koje nam na ovaj način šalje čine njene knjige sasvim posebnim, pa su one otuda i zasluženi članovi kućnih biblioteka kojima se više puta vraćamo.

Ovog puta Jasminka nas je iznenadila i obradovala slikovnicama koje su namenjene najmlađoj čitalačkoj publici. „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more!“ pričaju nam priče o dvojici dečaka i njihovom izmaštanom svetu. U njemu oblaci podsećaju na sneg i dugu, ulične barice liče na morske plićake, a kućni ljubimac se začas pretvori u strašnu ajkulu.

„Slikovnica je prva knjiga s kojom se dete susreće u životu. Istraživanja kažu da se deca brže razvijaju ako im se čita od malih nogu, bolje opažaju, lakše uče i otvorenija su za okolinu. Slikovnice uvode decu u svet mašte, umetnosti, književnosti, nauke… U toku putovanja kroz priču posebno je važno emotivno povezivanje deteta s roditeljima ili drugim bliskim odraslim osobama. Ovo su tek neki razlozi zbog kojih sam se upustila u avanturu zvanu – slikovnica. Naravno, uvek su najjači lični razlozi. Poželela sam da budem autorka knjiga koje bih rado čitala svojim unucima.“, ističe Jasminka Petrović.

Čitajući slikovnice „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more!“ deca će rado prihvatiti igru oneobičavanja i pokazati da njihov svet nikako nije mali, već da ima snagu da poraste do oblaka, kao i da se spusti u morske dubine. Ujedno, ove slikovnice će podsetiti i roditelje na to koliko je maštanje važan deo odrastanja dece, te ih na sebi svojstven način pozvati da im se pridruže u toj igri.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *