eRoditelj

Početna » Vesti » Konkurs za 57. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti

Konkurs za 57. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti

„Putovanja, ah ta putovanja“ slogan je pod kojim će biti održan 57. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti u oktobru mesecu 2022. godine. Na konkurs mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

 

Putovanja čine život lepšim, sadržajnijim i uzbudljivijim. Da bi mali ljudi porasli u velike ljude spremne za samostalno kreiranje svopstvenog života, neophodno je da im, od malih nogu, usadimo potrebu i naviku za putovanjima. Neki hrabri istraživači otkrivali su nekada “nove svetove” i proširivali granice zajedničkog iskustva pronalazeći nove mogućnosti i izazove za čovečanstvo. Međutim, ponekad je sasvim dovoljno da u šarenim kupaćim gaćicama na nekoj prelepoj peščanoj plaži, uz sokić na slamčicu, pravimo kule u pesku ili zamkove od školjki i kamenčića. Ili da se kod bake i deke , na selu, poigramo sa komšijskom decom lopte u dvorištu. I to su promene koje menjaju naše iskustvo.

Putovanja nam donose susrete sa različitim ljudima koji govore drugim jezikom, nove predele, i kulture sa sadržajima različitim od onih na koje smo navikli. To su doživljaji što se upijaju čitavim bićem i koji ostaju u nama kao trajno iskustvo i najdragocenije stečeno blago.

Ako nemamo priliku da se uputimo na željeno odredište, onda možemo, uz pomoć sopstvene mašte, da se otisnemo i vinemo toliko daleko, da će nas biti strah od povratka u predvidljivu svakodnevicu.

Svet valja otkrivati sam, ali je još bolje da to činimo u odabranom društvu.

“Dopušteno je viriti preko ramena svog deteta, a možete i sebe kao dete da stavite sebi kao odraslom na ramena, onako kako vole sva deca, a ni odraslima nije manja uživancija”, kaže pisac Goran Petrović. Zato stavite svoju decu na ramena i krenite na putovanja.

Iscpljeni dvogodišnjom teskobom izazvanom epidemijom Kovida, željni smo, kao i naša deca, lepih putovanja i novih destinacija. Zato je naš predlog za ovogodišnju temu 57. Dečjeg oktobarskog salona: “Putovanja, ah ta putovanja”.

Spremite se.

Ko može učestvovati na konkursu
Na konkurs mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

 

Propozicije
Učesnici mogu da konkurišu sa radovima u navedenim tehnikama primenjene i likovne umetnosti:

Plastično oblikovanje (glina, glinamol, plastelin, gips, drvo, metal, keramika, žica, lim, kaširani papir /papir- maše, didaktički neoblikovan materijal / kutije, asamblaž)
Slikarske tehnike (akvarel, gvaš, tempera, akrilne boje, pastel, kolaž, kombinovane tehnike na papiru)
Crtačke tehnike (olovka, kreda, ugljen, tuš)
Grafičke tehnike (drvorez, linorez, karton-tisak, litografija, monotipija)
Scenografije, kostimi, tekstil, batik, tapiserije i vitraži
Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni
Ustanove i asocijacije mogu da pošalju do 10 radova u različitim likovnim tehnikama; najviše dva rada u istoj tehnici od jednog učesnika i jedan rad kada je reč o scenografiji (Molimo pedagoge za pažnju u odabiru radova).
Radovi koji ne ispunjavaju propozicije neće biti uzeti u selekciju!

Nagrade
Najuspelijim ostvarenjima učesnika Muzej će dodeliti diplome i nagrade, i to: tri prve, tri druge, tri treće, tri pohvalne nagrade i nagrade nastavnicima koji su ostvarili vidljive rezultate u oblasti negovanja primenjene umetnosti u nastavi likovne kulture. Osim muzejskih nagrada i diploma biće dodeljena i diploma ULUPUDS – a.

Prema propozicijama izložbe, nagrađeni radovi postaju svojina Muzeja primenjene umetnosti, čuvaju se u kolekciji dečje umetnosti Muzeja i mogu se povremeno izlagati i publikovati.

 

Kada i kako konkurisati
Radove ćemo primati od 22. do 30. juna 2022. godine. Odbijeni radovi se neće vraćati poštom, ali se mogu podići po obavljenoj selekciji. Muzej nije u mogućnosti da čuva odbijene radove.

 

Na poleđini svakog rada treba popuniti sledeće podatke:
Ime, prezime i uzrast učesnika
Naziv rada i tehnika
Naziv škole i mesto
Ime i prezime nastavnika
Kontakt telefon nastavnika
Kontakt e-mail nastavnika
Ukoliko se rad potpisuje, potpis autora mora biti na poleđini rada. Popunjen formular treba odštampati (ne pisati rukom) i zalepiti na rad. Ukoliko rad ne bude imao čitljivu legendu, neće biti predstavljen na izložbi i reprodukovan u katalogu.

Molimo nastavnike da ne vrše dodatne intervencije na završenim radovima.

 

Kontakt
Za sve dogovore i obaveštenja na raspolaganju vam stoje Lea Zei, likovni pedagog i Milica Cukić, muzejska savetnica.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Telefon: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *